Vučić na otvaranju auto-puta Ljig–Preljina

Premijer Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće u ponedeljak otvaranju auto-puta Ljig–Preljina na Koridoru 11. Svečanost povodom završetka izgradnje i puštanja u saobraćaj auto-puta počinje u 11 časova na Takovskoj petlji, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Otvaranje deonice pada dan nakon završetka samita vlada Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope u Rigi, a potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je, najavljujući događaj, podsetila da je deonica duga oko 40 kilometara i da je koštala 300 miliona evra.

Mihajlovićeva je tada navela da će novi put unaprediti saobraćajnu bezbednost.

Upravnik "Planuma", podizvođača radova, Slobodan Radaković rekao je da su radovi završeni, da je ta deonica već spremna za saobraćaj, da su završeni građevinski i elektro radovi, a da je ostalo još malo posla na čišćenju i farbanju linija.

Radaković je naveo da će ekipe "Planuma" ostati na terenu još neko vreme, kako bi se lokalni putevi i saobraćajnice doveli u prvobitno stanje.

"Mi ćemo biti prisutni još neki mesec, ali će auto-put i saobraćaj na auto-putu funkcionisati", naglasio je Radaković.

Rok za otvaranje deonice Ljig–Preljina bio je 25. avgust, ali je produžen do 31. oktobra, kako bi se ispravila betonska podloga u dva tunela, Brđani i Šarani, a premijer Aleksandar Vučić poručio je da je obavljen dobar posao i da će lično šleperom proći kroz tunele.

Auto-put, deo budućeg auto-puta Beograd – Južni Jadran kroz Srbiju, dug je 40,3 kilometra, a glavni izvođač radova je azerbejdžanska firma "Azvirt".

Radovi se finansiraju kreditom Azerbejdžana od 300 miliona evra, dok je Srbija iz budžeta izdvojila osam miliona evra.

Osim te deonice Koridora 11, u toku su radovi na još dve deonice, Obrenovac–Ub i Lajkovac–Ljig, gde je glavni izvođač kineska kompanija "Sandong high speed group", a deonica Ub–Lajkovac, koju su radile domaće firme i finansirana je iz budžeta, već je završena.

Kinezi će takođe graditi deonicu Obrenovac–Surčin, a očekuje se da ugovor o njenom finansiranju bude potpisan u Rigi.

Број коментара 52

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво