Pre 170 godina počelo obrazovanje arhitekata u Srbiji

Arhitektonski fakultet u Beogradu svečanom akademijom obeležio je 170 godina visokoškolske nastave u oblasti arhitekture, a dekan Vladan Đokić kaže da arhitektura pruža širok spektar obrazovanja.

Đokić je rekao da je godišnjica veliki događaj za struku, akademski zajednicu i društvo u celini s obzirom na to da je 1846. godina bila zamajac, kada je ukazom Aleksandra Karađorđevića formirana Inženjerska škola na kojoj je jedan od predmeta bio arhitetektura.

"Mi danas obeležavamo taj početak bavljenja arhitekturom, početak visokoškolske nastave iz oblasti arhitekture", rekao je Đokić.

Na prvu godinu osnovnih studija Arhitektonskog fakulteta, naveo je Đokić, svake godine se upiše 300 studenata, prolaznost je velika, tako da 90 odsto njih završi na vreme studije posle pet godina.

Govoreći o perspektivi diplomaca tog fakulteta priznaje da ona "nije baš ružičasta", da dobar deo njih ne može da nađe posao u struci - arhitektura i projektovanje, ali se bave srodnim disciplinama kao što je film, režija, modelarstvo, nameštaj, dizajn.

"Arhitektura pruža širok spektar obrazovanja tako da je moguće da se dodirne discipline ustanove kao nešto što arhitekti mogu da razumeju i daju svoj doprinos", naglasio je Đokić.

Predsednik SANU akademik Vladimir Kostić podsetio je da i SANU ove godine slavi 175 godina postojanja, te da je "lepo biti među vršnjacima".

On je naglasio da je uloga arhitekata danas nezamenjiva i dodao da su ugledne arhitekte od osnivanju Srpske akademije nauka i umetnosti bili njeni članovi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво