Od danas obavezne zimske auto-gume ako na putu ima snega i leda

Vozači u Srbiji od danas do 1. aprila moraju na svojim vozilima da imaju sve četiri zimske auto-gume ukoliko na kolovozu ima snega, leda ili poledice, a Agencija za bezbednost saobraćaja i Auto-moto savez Srbije pozvali su građane da ne koriste letnje pneumatike u tom periodu ako žele da budu bezbedni u saobraćaju. Boris Antić sa Saobraćajnog fakulteta kaže za RTS da je sastav pneumatika veoma važan i da zimski pneumatici imaju kraći zaustavni put.

Iako zimske auto-gume nisu obavezne od 1. novembra do 1. aprila ako nema snega, leda ili poledice, stručnjaci upozoravaju da su performanse letnjih pneumatika neogovarajuće po hladnom i vlažnom vremenu i da ih svakako treba zameniti.

Kazne za korišćenje letnjih umesto zimskih auto-guma se kreću od 6.000 do 20.000 dinara, a za pravna lica od 100.000 do 800.000 dinara.

Boris Antić sa Saobraćajnog fakulteta kaže da letnji pneumatik prijanja slabije uz podlogu i da se tako zaustavni put produžava.

Poručuje da se ne treba igrati i da se ne postavljaju pneumatici samo na pogonsku osovinu, jer može da dođe do proklizavanja drugog dela vozila.  

Milan Ilić iz Agencije za bezbednost saobraćaja je rekao da je zakonom predviđeno da vozači koriste zimsku opremu u tom periodu, a Pravilnikom o tehničkim uslovima za motorna vozila je preizirano kada ona mora da se koristi i šta se sve podrazumeva pod zimskom opremom.

"U periodu od 1. novembra do 1. aprila neophodno je koristiti zimsku opremu, a pod njom se podrazumeva za putnička i laka teretna vozila da na sva četiri točka moraju biti zimsku pneumatici sa mininalnom dubinom šare od četiri milimetra, kao i lanci za sneg, dok autobusi i teretna vozila moraju imati i lopatu", naveo je Ilić.

Kada nema snega i leda, zimska oprema nije obavezna, ali Agencija savetuje korišćenje zimskih auto-guma pošto su mekše i bolje prijanjaju uz podlogu, pa imaju mnogo kraći zaustavni put prilikom kočenja.

Lanci moraju da se koriste u tom periodu na mestima gde je postavljen saobraćajni znak da su obavezni, ali se mogu koristiti i van tih mesta ako ima snega na kolovozu, naveo je Ilić. 

Takođe od 1. novembra do 1. aprila, vozači su van grada u obavezi da imaju u gepeku lance za sneg, dok u gradu ne moraju da ih imaju.

Ilić je kazao da se do 2016. zimska oprema nije evidentirala detaljno kao uzrok saobraćajnih nezgoda, osim u slučaju kada je bila glavni uzrok nastanka saobraćajne nezgode.

Od 2013. do 2015. godine su evidentirane dve saobraćajne nezgode sa poginulim licima kada su pneumatici bili neispravni, i 10 saobraćajnih nezgoda sa povređenima, gde su penumatici bili neispravni.

"Od 2016. postoji novi protokol kako se evidentiraju saobaćajne nezgode zbog guma i njihove neispravnosti i evidentirane su dve nezgode sa poginulim i 22 sa povređenim", dodao je Ilić.

Zamena auto-guma zbog bezbednosti

Generalni sekretar Auto-moto saveza Srbije Predrag Đurđev je, takođe, naglasio bi vozači, pored zakonske obaveze, trebalo da zamene letnje auto-guma i zbog svoje lične bezbednosti, ali i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju.

"Apelujemo na sigurnost. Zimske gume su po smesi mnogo mekše od letnjih i s obzirom na atmosferske prilike i najave moraće da se koriste. Štiteći sebe i svoje putnike u vozilu, štitite i druge učesnike u saobraćaju."

"Takođe, neophodna je dubina šare od najmenje četiri milimetra", rekao je Đurđev.

On je objasnio da i letnje auto-gume mogu imati šaru dubine četiri milimetara, ali da one nemaju ista stvojstva kao zimske, niti lamelice koje treba da prikupe što veću količinu snega, s obzirom da sneg najbolje prijanja uz sneg i tada je znatno kraći zaustavni put prilikom kočenja.

"AMSS uvek pokreće pred letnju i zimsku sezonu tradicionalnu akciju besplatne provere tehničke ispravnosti vozila i tek ćemo odrediti termin, dok se dogovorimo sa našim partnerima u MUP-u, Upravom saobraćajne policije", dodao je Đurđev.

On podseća da član 113 Zakona o bezbednosti saobraćaja kaže da je potrebno izdvojiti do 20.000 dinara ukoliko se koriste letnje umesto zimskih auto-guma, dok vozač koji izazove udes vozilom koje ima letnje pneumatike može dobiti kaznu i do 45 dana zatvora. Kazna za odsustvo lanaca za sneg je 3.000 dinara.

Đurđev je naveo da se i gorivo može značajno uštedeti korišćenjem zimskih auto-guma tokom zimskog perioda.

"Sve to ide u prilog bezbednijem saobraćaju, ali i kvalitetnijoj i udobnijoj vožnji", istakao je Đurđev.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво