Sindikat fabrike "Zastava INPRO" pozvao kolege da prekinu štrajk

Predstavnici Samostalnog sindikata fabrike "Zastava INPRO" pozvali su svoje kolege koje štrajkuju da obustave protest i da nađu zajedničko rešenje kroz dogovor sa predstavnicima Ministarstva privrede i socijalne politike.

Predstavnici tog sindikata i poslovodstva navode da rade, i to u tri smene, i da su kao poslednju pozajmicu primili iznos od 11 hiljada dinara i da je to, po mišljenju radnika koji rade, opravdan iznos zbog teške situacije u kojoj se preduzeće nalazi.

Kako javlja RTV Kragujevac, predstavnici sindikata su na konferenciji za novinare izrazili nadu, kada je reč o obećanju države, da će plan reorganizacije biti najskorije urađen, i da će računbiti odblokiran, a podvlače da su zabrinuti za kolege koje štrajkuju glađu.

"Mi smo naše kolege pozvali da se priključe sindikalnoj borbi. Smatrali smo da jedino kroz sindikalnu borbu i kroz dogovor sa organima vlasti, pre svega predstavnicima Ministarstva privrede i socijalne politike, možemo da nađemo neka rešenja, i da ugrožavanjem svog zdravlja ne može da se nađe rešenje", rekao je predsednik GO Sindikata "Metalaca Kragujevca" Rajko Blagojević.

S druge strane, dodaje, dolazimo u situaciju da je neko nečiji talac, navodeći da od 132 radnika, 105 njih "maksimalno radi".

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin je izjavio da je ministarstvo preduzelo sve mere iz svoje nadležnosti kako bi se rešio problem u fabrici "Zastava INPRO" iz Kragujevca – isplaćena je zaostala zarada, ponuđen socijalni program i mogućnost odlaska u invalidsku penziju.

"Država ne može nijedan drugi socijalni program da im ponudi. Nemamo druge mogućnosti, sve što je zavisilo od nas je urađeno", kazao je Vulin novinarima u Palati Srbiji, ističući da rukovodstvo nije ravnomerno podelilo novac koji je dobilo.

Vulin je dodao da mu je žao što je poslednje sredstvo u sindikalnoj borbi, štrajk glađu, primenjeno kao prvo, umesto da se iskoristila mogućnost mirnog rešavanja tog spora.

Radnici preduzeća za zapošljavanje osoba sa invaliditetom "Zastava INPRO", njih 28 od ukupno 132 zaposlena, započelo je štrajk glađu tražeći isplatu zaostalih zarada, i bolji socijalni program.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво