Lončar: Vlada spremna da radi na poboljšanju nataliteta

Srbija ne može biti zadovoljna natalitetom i vlada će pomoći da se ta situacija promeni, poručio je ministar zdravlja.

Vlada je spremna da radi na pitanju demografije, rečeno je u parlamentu gde članovi vlade odgovaraju na pitanja poslanika, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da Srbija ne može biti zadovoljna natalitetom.

Prema njegovim rečima, u toku je istraživanje da li su žene preko 40 godina zainteresovane za vantelesnu oplodnju, kako bi se izmenom Pravilnika ona besplatna vantelesna oplodnja omogućila ženama do 42 godine.

Svetska zdravstvena organizacija ima svoje kriterijume, a to je 40 godina, podsetio je Lončar.

"Slažem se da se vremena menjaju i do kraja godine izaći ćemo sa konkretnim stavovima. Gledaćemo na sve načine da to uradimo", rekao je Lončar i naglasio da Srbija ne može biti zadovoljna natalitetom i da će vlada pomoći da se ta situacija promeni.

Podsetio je da jedan deo lokalnih samouprava u Srbiji ima program po kome je treći pokušaj vantelesne oplodnje besplatan.

Poslanica SVM-a Elvira Kovac ukazala je da su kriterijumi za program finansijske pomoći za vantelesnu oplodnju u Srbiji različiti, da u pojedinim opštinama žene mogu da učestvuju do 44 ili čak 50 godine.

Lončar je istakao da su zbog velikog broja zaintresovanih, napravljeni ugovori sa privatnim klinikama i da ne postoji lista čekanja, upravo zbog toga što su godine ograničavajući faktor.

Ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović kaže da u Srbiji svake godine ima 38.000 manje ljudi, te da je populacioni trend negativan.

Istakla je da se granica roditeljstva pomera i da se razmišlja o tome da se broj godina za vantelesnu oplodnju poveća, uz napomenu da treba uzeti u obzir stavove stručnjaka o tome.

Zaključila je da je vlada spremna da radi na pitanju demografije.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара