Kada će meštani Korenite dobiti vodovod?

Meštani lozničkog sela Korenita uvek su imali problem sa vodosnabdevanjem, ali je problem postao još teži posle poplava 2014. godine. Bujica je tada odnela lokalni vodovod, a otrovni metali sa jalovišta "Stolice" zagadili su alternativne bunare. S obzirom na to da se rešenje za takav problem nije naziralo, meštani su sopstvenim sredstavima finansirali kopanje bazena, kupovinu i ugradnju hidrofora.

Da bi oprala sudove i veš, Jasmina Mitrović, majka četvoro dece, više od godinu dana posle poplava išla je kod rođaka i komšija u susedno selo. Svesna, kako kaže, da će izgradnja vodovoda potrajati, kupila je hidrofor. U kuću Mitrovića voda sada, cevima koje su sami postavili, dolazi sa susednog brda.

"Morali smo da prodamo auto, kako bismo samostalno uradili vodovod. Sve je to bilo teško i naporno, godinu i po dana smo koristili vodu iz cisterne, vukli kante, flaše, balone", objašnjava Jasmina.

Zavod za javno zdravlje u Šapcu utvrdio je da je voda u Koreniti zbog prisustva bakterija i teških metala neupotrebljiva. Zbog toga je više od pola sela moralo da nađe alternativu.

Zvonimir Đurđević, inače odbornik u Skupštini grada, deli problem sa svojim meštanima. Vodu koju dobija preko hidrofora koristi za kućne potrebe. Da bi napojio stoku, uzima vodu koja stiže cisternom iz Loznice. I tako, svaki dan već dve godine.

"Da imamo vodovod bilo bi mnogo lakše, to bi bilo za pola sata, 45 minuta uvrh glave, a ovako nam treba ujutru dva i po sata i popodne, isto tako uveče, dva puta dnevno popiju po 60 do 80 litara vode", kaže Zvonimir.

Iz lozničkog "Vodovoda" uveravaju da je pitanje dana kada će početi radovi na izgradnji vodovoda od Loznice ka Koreniti.

"Urađen je idejni projekat i dostavljen 'Vodovodu i kanalizaciji', i 'Vodovod i kanalizacija' je rešio imovinsko-pravne odnose. Preostaju samo aktivnosti oko objedinjene procedure tj. davanje saglasnosti od strane nadležnih državnih organa", navodi Dragoslav Dobrić, direktor "Vodovoda" Loznica.

Nakon što se prikupe sve potrebne dozvole, u "Vodovodu" kažu da će odmah raspisati tender za izvođača radova. Novac za ovaj projekat obezbedila je nemačka vlada kao pomoć za poplavljena područja u iznosu od 400.000 evra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи