Formiran odbor za sprovođenje akcije "Negujmo srpski jezik"

U okviru proširenja akcije "Negujmo srpski jezik" na republički nivo, Ministarstvo kulture i informisanja formiralo je poseban odbor koji će se baviti poslovima i aktivnostima u vezi sa sprovođenjem akcije, sa ciljem da se sistematski i svestrano podstakne briga za očuvanje i razvijanje srpskog jezika i jezičke kulture.

Odbor će imati osam članova, među kojima su ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

U odboru će biti i gradski menadžer Goran Vesić, direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov, glavni i odgovorni urednik kulturno-umetničkog programa RTS-a Nebojša Bradić, vanredni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Veljko Brborić, v. d. direktora Ustanove kulture "Vuk Karadžić" i dramski umetnik Svetislav Goncić i književnik i viši naučni saradnik Instituta za književnost i umetnost Dragan Hamović.

Jedna od funkcija Odbora je da usvaja i verifikuje plan aktivnosti, i u skladu s tim u gradovima Srbije organizuje akreditovane stručne seminare za nastavnike, zatim obrazovne, književne i scenske programe, kao i da priprema i sprovodi raznovrsne promotivne aktivnosti.

Pored toga, Odbor će podsticati i analizirati potrebu za izradom zakonodavnih i drugih planskih dokumenata u oblasti jezičke politike.

Akcija "Negujmo srpski jezik" prvenstveno je usmerena ka školskoj populaciji i nastavnicima srpskog jezika i književnosti, ali i prema široj javnosti.

Pokrenuli su je 2015. godine Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Filološki fakultet i Biblioteka grada Beograda u cilju zaštite srpskog jezika i pisma i povećanja opšte jezičke kulture i pismenosti.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво