Fond za PIO: Netačne tvrdnje ombudsmana

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje odbacio je tvrdnje ombudsmana da, prilikom odlučivanja o pravu na penziju, građanima dugovanja utvrđuje i naplaćuje mimo propisanih zakonskih uslova.

"Netačno je da Republički fond za PIO utvrđuje i naplaćuje dugovanja u suprotnosti sa važećim propisima. Dugovanja po osnovu doprinosa koja Republički fond za PIO utvrđuje nikada nisu suprotna uverenju koja izdaje Poreska uprava", ističe se u saopštenju Fonda.

Zaštitnik građana Saša Janković je ranije danas saopštio da je utvrdio da Fond za PIO, prilikom odlučivanja o zahtevima građana za ostvarivanje prava na penziju, osiguranicima utvrđuje i naplaćuje dugovanja mimo propisanih zakonskih uslova i nasuprot uverenju koje je izdala Poreska uprava kao nadležni organ.

Iz Fonda ukazuju da postoje slučajevi, iz kategorije osiguranika samostalnih delatnosti i poljoprivrednika, koji prilikom podnošenja zahteva za penziju nemaju utvrđenu obavezu plaćanja doprinosa od strane Poreske uprave.

Tada, na osnovu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i Odluke o utvrđivanju svojstva osiguranika i obavezi plaćanja doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje („Službeni glasnik RS br. 43/11), koja se vezuje za član 63 Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, a na koju je saglasnost dala Vlada – Fond utvrđuje obavezu.

"O ovome postoji Protokol između Poreske uprave i Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, koji je sačinjen u skladu sa propisima za čiju primenu su nadležni Fond i Poreska uprava", napominje se u saopštenju Republičkog fonda za PIO.

U Protokolu se, kao i u Instrukciji Poreske uprave, precizira u kojim slučajevima Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, a u kojim Poreska upravak, utvrđuje obavezu doprinosa, te je apsolutno nemoguće da Fond utvrdi obavezu koja je suprotna uverenju Poreske uprave, a nije moguće ni da za isti period obe institucije utvrde obavezu, dodaje se u saopštenju.

Ovaj način radi primenjuje se još od 1998. godine i ni u jednom sudskom postupku nije osporen, ističu u Fondu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи