RTS u poseti bebi kojoj je presađena rožnjača

Prvi put je u Srbiji bebi staroj devet dana presađena rožnjača. Transplantaciju su izveli lekari Očne klinike Kliničkog centra Srbije, uz podršku anesteziologa iz Dečje klinike u Tiršovoj. Ekipa RTS-a je posetila malog Janka, koji je sada dobro.

Ima 28 dana, a već je dobio možda najvažniju bitku u životu. Zahvaljujući transplantaciji rožnjača, koja mu je urađena devet dana po rođenju, Janku je sačuvan vid, pa će, kada poraste, moći će da pogleda i prilog koji je o njemu snimljen.

Bez transplantacije, Janko bi najverovatnije bio slep.

"Sve je u redu, bili smo na dve kontrole i sve je dobro. Naša sreća ne može da se opiše. Zahvaljujemo i donatorima i profesorima, i valjevskoj bolnici za brz transport do Beograda", kaže Jankova mama Zorica Petrić.

"Otkrivena je neprovidnost rožnjače na oba oka još u porodilištu. Hvala ekipi u porodilištu koja je shvatila šta se dešava, a te stvari se uvek ne dijagnostikuju na vreme", naglašava direktor Očne klinike Kliničkog centra Srbije Milenko Stojković.

Kako navodi, sedmog dana po rođenju, dete je stiglo na očnu kliniku, i bila je enormna sreća da već osmog dana stigne informacija iz Novog Sada da postoji donor.

Stojković naglašava da se u ovoj situaciji čitava Srbija pokazala. "Kada postoji dobra volja 15-ak ljudi, od kojih su mnogi mogli da se proglase nenadležnima, odmah uključi da se ekstremno brzo sve organizuje", dodaje Stojković.

Saglanost za transplantaciju dala je porodica u Novom Sadu. U Kliničkom centru Vojvodine presađeni su bubrezi i jetra, a rožnjače donora poslate su u Klinički centar Srbije. Do Janka su stigle u pravom trenutku. Kako očni hirurzi nisu imali iskustva sa uvođenjem tek rođenog detata u anesteziju, u pomoć su pritekle kolege iz Dečje klinike u Tiršovoj.

Stojković ističe da je ovo prvi slučaj transplantacije obe rožnjače u Srbiji. "Apelujemo na građanstvo da češće pristaje na doniranje tkiva i organa nego što je sada slučaj, jer ćemo pre ili kasnije doći u situaciju da nemamo rešenje za decu koja će, ako nisu operisana u prve dve nedelje nakon rođenja, ostati ili potpuno slepa ili gotovo slepa", upozorava direktor Očne klinike KCS-a.

Transplantaciju rožnjače čeka oko 1.500 građana, a godišnje se uradi tek 20-ak operacija. Iako Srbija ima Očnu banku, ona je uglavnom prazna, jer nema donora. Kada se presađuju, rožnjače najčešće stižu iz inostranstva, kao donacija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи