Janković: Izbeći predrasude u odlučivanju o starateljstvu

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković uputila je preporuku svim centrima za socijalni rad u Srbiji da se prilikom davanja mišljenja o starateljstvu nad decom ne rukovode stereotipima i predrasudama, već da sagledaju svaki slučaj pojedinačno i zaključe šta je najbolji interes deteta.

Brankica Janković je novinarima rekla da je uputila preporuku nakon brojnih pritužbi na diskrimanciju na osnovu pola u slučajevima kada centri za socijalni rad daju sudovima svoje mišljenje o tome kojem roditelju treba dodeliti dete.

U preporuci je navedeno da centri ne treba da se rukovode bilo kakvim predrasudima ili stereotipima o rodnim ulogama, niti time da je majka nužno u svakom slučaju najbolje rešenje za dete, već da je potrebno da svaki pojedinačni slučaj razmatraju, vode računa o svim okolnostima i svoje mišljenje potkrepe argumetima i činjenicama, navela je Janković.

"Predrasude kako o ženama, tako i o muškarcima kao nužno lošijim roditeljima, izuzetno su rasprostranjene u našem društvu, a profesionalci u centrima za socijalni rad ne treba da se rukovode takvim predrasudama i stereotipima jer na taj način mogu zaista štetiti detetu", ocenila je Janković.

Navela je da je tu preporuku uputila i Ministarstvu za rad, te da je sa ministrom Aleksandrom Vulinom razgovarala o tome da postoji potreba za posebnom edukacijom zaposlenih u centrima za socijalni rad za prepoznavanje i reagovanje u slučajevima diskriminacije.

"Naišli smo na potpuno razumevanje i spremnost ministarstva da zajednički radimo na unapređenju ovog okvira zaštite i povećanju kapaciteta profesionalaca koji su zaposleni u centrima i na potrebi proširivanja njihovih stručnih znanja", navela je Janković dodajući da je planirano da obuka bude sprovedena sledeće godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво