Otkrivena spomen ploča Branku Pešiću u Zemunu

Spomen ploča nekadašnjem gradonačelniku Beograda Branku Pešiću otkrivena je na istoimenoj školi u Zemunu, povodom 30 godina od njegove smrti.

"Beograd je imao mnogo upravitelja, gradonačelnika, predsednika raznih veća, ali niko nije bio kao Branko Pešić. Nama je svima dao domaći zadatak i ne bez razloga se period kada je on upravljao gradom zove zlatno doba Beograda", rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali obraćajući se brojnim gostima.

Kako je precizirao, Mostarska petlja i Prokop i Beograđanka...su sve objekti i projekti kojih ne bi bilo da nije bilo Branka Pešića.

"Da nije bilo tih projekata, da nije bilo Branka ne bi Beograd bio ono što jeste, a ni mi ne bi mogli da nastavimo njegovim stopama. Od kada sam preuzeo ovu funkciju još više poštujem Branka Pešića. Shvatam kolika je to odgovornost i obaveza kao i da nije lako pokrenuti neke stvari napred", rekao je Mali.

On je ukazao da su u to vreme i Kapija Beograda i Mostarska petlja i Gazela i Terazijski tunel za Beograd bili novi.

"Bilo je i tada kritika isto kao i danas. Posebno mi je drago što je on pokrenuo spuštanje Beograda na priobalje - što mi radimo sada realizujući projekat Beograd na vodi", ukazao je Mali.

On je naveo i stanicu Prokop istakavši da je ona otvorena ove godine i da će za godinu dve biti završena sa staničnom zgradom i da je to bio jedan od projekata koje je Pešić započeo i jedan od snova koje je sanjao.

"Nažalost neko nije bio sposoban poslednje tri četiri decenije da to završi - mi to završavamo", rekao je Mali i dodao da je i to način da se Pešiću kaže veliko hvala.

Gradonačelnik Beograda je rekao i da će pokušati da opravda očekivanja i poručio da je "obaveza svih nas da viziju Branka Pešića realizujemo do kraja kako bi Beograd bio bolje i lepše mesto za život".

Mali je istakao da ima čast i privilegiju da otkrije spomen ploču i da se i na taj način kaže još jedno veliko hvala za sve što je uradio za Beograd i podsetio da je na obeležavanju 30 godina od smrti Pešića obećao da će se na još neki način obeležiti njegovo ime i delo.

Predsednik opštine Zemun Dejan Matić kazao je da su se danas okupili ispred škola koja nosi ime dragog sugrađanina i jednog od najboljih gradonačelnika Beograda.

"Njegovo delo je putokaz za sve buduće generacije, da jedino rad daje rezltate, a upravo po tome, po neprekidnom radu i ljubavi prema svom gradu ga pamtimo", rekao je Matić koji je dodao i da su građani Zemuna posebno zahvalni Pešiću na izgradnji sprtsko rekreativnog centra Pinki i završetku Hotela Jugoslavija.

Kako je rekao Pešićev pokretački duh i energija su trajna inspiracija da se ide napred, da Zemun zasija novim sjajem, da se širi i gradi.

"Želimo da budemo uzor mladim generacijama kako treba voleti, čuvati i razvijati svoj grad kao što je on bio nama. Da ne zaboravimo one koji su svojim delom gradili ime i temelje ovog grada", naveo je Matić.

Branko Pešić bio je predsednik Skupštine grada Beograda od 1964. do 1974. godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво