Veliko interesovanje za dobrovoljno služenje vojske

Interesovanje za dobrovoljno služenje vojske je veliko, a do sada je prijavljeno više od 400 kandidata za decembarski rok, od čega je 15 odsto devojaka. Dobrovoljci će dobijati novčanu naknadu i imaće mogućnost da budu primljeni u profesionalnu vojnu službu.

Portparol Ministarstva odbrane, kapetan korvete Jovan Krivokapić rekao je Tanjugu da svu zainteresovani još mogu da se prijave, a informacije su na sajtu tog resora.

Dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem od decembra će trajati šest meseci, umesto dosadašnja tri, pri čemu će dobrovoljci dobijati novčanu naknadu i imati mogućnost da budu primljeni u profesionalnu vojnu službu.

Nov način služenja vojnog roka podrazumeva da prva tri meseca vojnici prođu kroz osnovnu i specijalističku vojničku obuku, dok će poslednja tri provesti u jedinicama, uvežbavajući zajedno sa profesionalnim vojnicima.

"Ideja nam je da rasteretimo profesionalne vojnike u izvršavanju nekih osnovnih vojničkih dužnosti. Oni će više da se bave usavršavanjem stečenog znanja i uvežbavanjem svojih veština. ZZelimo da znatno osnažimo rezervni sastav Vojske Srbije. Ujedno ćemo dobiti i podmlađeni rezervni sastav koji će biti znatno bolje i kvalitetnije osposobljen”, izjavio je Krivokapić.

Kako je objasnio tim modelom dobrovoljnog služenja vojnog roka unapređuju se operativne i funkcionalne sposobnosti Vojske Srbije.

Za sve momke i devojke koji se dobrovoljno prijave za služenje vojnog roka sa oružjem u trajanju od šest meseci od decembra ove godine Ministarstvo odbrane predvidelo je i različite pogodnosti, poput većih novčanih iznosa.

Naime svi vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka dobiće uprva tri meseca oko 10.000 dinara, u četvrtom oko 15.000, u petom 20.000, a u šestom 25.000 dinara.

Kako je dodao Krivokapić postoji mogućnost i da određeni broj vojnika kasnije bude primljen i u profesionalnu vojnu službu, a ministarstvo će u vidu imati sve momke i devojke koji su dobrovoljno služili vojni rok sa oružjem od 2011. do danas.

"To će sada biti praksa. Biraćemo najbolje”, rekao je Krivokapić.

Prijave se podnose u centrima Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu, nekadašnjim vojnim odsecima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво