Podela imovine bivše SFRJ, skupo održavanje

Bivše članice SFRJ dogovorile su se o prodaji pet diplomatskih predstavništava. Srbiji pripada 40 odsto vrednosti imovine. Za tih pet objekata plaćamo više od 600.000 dolara godišnje samo na održavanje, kaže Veljko Odalović.

Posle 15 godina od potpisivanja sporazuma o podeli imovine bivše SFRJ, ostavinska rasprava je i dalje aktuelna. Ono što nisu mogle da podele, države bivše članice odlučile su da prodaju. Na međunarodni tender ide nekoliko objekata, dogovoreno je na poslednjem sastanku mešovitog komiteta u Ljubljani. Sledeći sastanak, kako RTS saznaje, zakazan je za april i biće održan u Beogradu.

Najzainteresovanija za podelu imovine bivše SFRJ upravo je Srbija, jer do konačne raspodele i primopredaje ima obavezu da čuva i održava diplomatsko-konzularna predstavništva, a to košta. Od 123 nekretnine, u procesu sukcesije do sada su podeljena 72 objekta, ostao je još 51.

"U ovom trenutku od tog 51 objekta, što po Ankesu B vredi 110 miliona dolara, 43 miliona pripada Srbiji. Takođe smo uspeli da nametnemo potrebu da se raščisti status objekata u Moskvi, Nju Delhiju i Adis Abebi", kaže Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova.

Pet bivših članica SFRJ dogovorile su se da prikupe ponude za diplomatsko-konzularna predstavništa u Bonu, Bernu, Tokiju i Njujorku, uključujući i šestosoban stan na Menhetnu, koji Srbiju košta 15.000 dolara mesečno.

Našoj zemlji od prodaje tih nekretnina pripada 39,5 odsto dobijenog novca, a kada dođe do prodaje, u Ljubljani je dogovoreno da se prvo Srbiji isplati dva miliona i devetsto hiljada dolara, koje je uložila čuvajući rezidenciju u Njujorku od 1992. godine.

"Za tih svih pet objekata plaćamo negde preko 600.000 godišnjih troškova samo na održavanje. Ta odluka o zajedničkoj prodaji je sada stavljena praktično još u Skoplju, a posle sastanka u Ljubljani imamo praktično metodologiju", kaže Odalović.

Stručnjaci kažu da su diplomatske mreže skupe. Napominju i da su mnoge države našle jeftiniji način. Recimo, diplomatske misije više država zakupljuju zajednički prostor i dele troškove.

"Način jeste da se te rezidencijalne briljantne zgrade u kojima su nekada bile ambasade ipak sada zamenjuju poslovnim prostorom, koji je povoljniji za izdržavanje i koji je u mnogim slučajevima funkcionalniji", kaže Vesna Knežević Predić sa Fakulteta političkih nauka.

U praksi su poznati primeri nerezidencijalne diplomatije, kada šef misije iz rezidencije u jednoj državi svoju državu zastupa u više, po pravilu, susednih država.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво