Ističe rok za legalizaciju oružja

Građani do 1. novembra mogu, bez krivične odgovornosti i dokazivanja porekla, da predaju naoružanje policiji ili da ga, ukoliko zakon to dozvoljava, legalizuju. Za prethodna četiri meseca predato je oko 36.000 komada municije i oko 600 komada oružja.

Praksa pokazuje da su legalizacija i predaja najefikasnija mera smanjenja količine oružja u ilegelnom posedu. U MUP-u su zadovoljni dosadašnjim rezultatima legalizacije.

"Preko sto komada automatskog oružja i negde oko 250 komada minsko-eksplozivnih sredstava i bombi. MUP je zadovoljan i sa jednom bombom koju sklonimo sa ulica naše zemlje jer faktički time sprečavamo ugrožavanje barem jednog života, ako ne i više", kaže Miljko Simović iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Moglo je i više, smatraju poznavaoci. Ove godine, podsećaju, nije postojala kampanja za razliku od prethodne, kada je tokom legalizacije predato sedam i po hiljada komada oružja.

"Potrebna je senzitivizacija građanstva, potrebne su dugoročne akcije, dugoročna amnestija, objasniti građanima zašto je bitno da predaju oružje i da neće snositi nikakve posledice kroz te amnestije", ističe Monika Lajhner iz Centra za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja.

Kad ih više ne žele, a ne znaju gde će s njim, pojedincima padne na pamet da bombe odlože u kontejner, u park ili na neko napušteno skladište. Da se to ne bi ponavljalo, nadležni apeluju na građane da se obrate najbližoj policijskoj stanici koja će poslati policajce po to oružje. Onima koji i posle 1. novembra budu imali ilegalno naoružanje, preti i do 10 godina zatvora.

"Za javnost je bitno da kažemo da je MUP pokrenuo inicijativu kod ministra pravde za povećanje tih kazni pa će biti maksimalna kazna od 12 do 15 godina, a i oduzimaćemo novčana sredstva ostvarena prometom ilegalnog oružja", objašnjava Miljko Simović iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

U MUP-u kažu da će oduzeto i predato oružje ubuduće biti skladišteno u jednom magacinu. Deo ispravnog naoružanja policija će zadržati za sebe, a deo će biti uništen.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара