Obeležena godišnjica UN u Palati "Srbija"

Godišnjica rada UN obeležena je u Beogradu, a prvi potpredsednik vlade i šef diplomatije Ivica Dačić, stalna koordinatorka UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano i predstavnica generalnog sekretara i šefica Kancelarije svetske organizacije u Beogradu Simona Mikulesku obavezali su se da će uložiti zajedničke napore za sprovođenje Agende za održivi razvoj do 2030. godine.

Vojačkova Solorano je na prijemu povodom 71. godišnjice rada UN ukazala da ta svetska organizacija i Srbija imaju odličnu saradnju i partnerstvo sa Vladom.

Izrazila je posebnu zahvalnost za dva najveća dostignuća tokom protekle dve godine.

"Tim UN se preselio u 'Kuću UN' ovog proleća i sada smo u mogućnosti da naš posao obavljamo pod istim krovom i u duhu principa radeći kao jedan za razvoj Srbije", poručila je Vojačkova Solorano.

Navela je da je novi okvir razvojnog partnerstva za period 2016-2020 odobren ranije ove godine od Vlade Srbije i spreman za sprovođenje.

Istakla da su se UN obavezale da podrže zemlju u njenim razvojnim prioritetima u dva ključna cilja - da se omogući primena Agende 2030 i uspešno pridruženje EU.

"Ove jeseni iz sedišta UN smo dobili nekoliko važnih vesti koje će uveliko uticati na rad tima UN u Srbiji. Nakon osam godina uspešnog rada na mestu generalnog sekretara Ban Kimun predaće svoju funkciju Antoniu Guterešu. Zahvalni smo svim državama članice što su izabrali čoveka koji ima odlično poznavanje UN", naglasila je stalna koordinatorka UN u Srbiji.

Izrazila da je posebno zadovoljstvo što novi šef UN dobro razume izbegličku i migrantsku krizu sa kojim se svet trenutno suočava.

Takođe, pozdravila je što je na Generalnoj skupštini UN usvojena Njujorška deklaracija o izbeglicama i migracijama, kao i što se Međunarodna organizacija za migracije pridružila UN i postala član Tima UN u Srbiji.

Rođendan UN se obeležava širom sveta sa ciljem da se građani i vlade podsete da ostanu posvećeni ciljevima održivog razvoja.

Tim UN će nastaviti da podržava vladu, civilno društvo i lokalne vlasti u daljem razvoju i omogućavanju da građani budu srećni.

Mikulesku: Srbija partner u razvoju regionalnog odnosa i pomirenja

Mikulesku je na dva službena jezika UN pročitala poruku generalnog sekretara koju je uputio celom svetu, a potom poručila da je Kancelarija UN u Beogradu ovlašćena da pruži podršku državama u regionu i njihovim naporima postizanja regionalne saradnje i razvoja.

"Želimo da pohvalimo profesionalizam i dobru reputaciju koju su čuvari mira iz Srbije stekli i pohvalimo napore da se poveća broj žena među njima. Srbija je lider na zapadnom Balkanu u broju vojnih i policijskih snaga koje doprinose mirovnim operacijama svetske organizacije", rekla ja Mikulesku.

Dodala je da se UN unapred raduju nastavku saradnje i pozitivnih napora Kancelarije UN i Vlade Srbije, te jačanju partnerskih odnosa.

Mikulesku tvrdi da na Srbiju gledaju kao na svog partnera u razvoju i unapređenju regionalnog odnosa i pomirenja.

Svesni smo koliki je značaj mira u svetu, a i dalje stoji činjenica da se za očuvanje mira ne izdvajaju dovoljna sredstva, rekla je šefica Kancelarije svetske organizacije u Beogradu.

Posebno se zahvalila na dosadašnjem radu i saradnji stalnoj koordinatorki UN u Srbiji, koja se priprema za novu funkciju.

Na kraju je citirala Ban Kimuna: "Budite građani sveta, sa strašću i saosećanjem, da bismo mogli da gradimo bezbedniji i održiviji svet kako danas tako i buduće generacije".

Dačić: Srbija ostaje snažno posvećena ciljevima UN

Srbija je ponosna što spada u osnivače jedine međunarodne organizacije svih suverenih država, koja već više od sedam decenija deluje i služi kao univerzalna platforma za mirno rešavanje sporova, razmenu mišljenja i stavova država članica o brojnim pitanjima od značaja za živote ljudi, poručio je potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je u svom obraćanju istakao da je svetska organizacija "šansa za mir, jednakost, pravdu i razvoj".

"Republika Srbija ostaje snažno posvećena ciljevima i principima Povelje UN. Odlučni smo u odbrani međunarodnog prava, uključujući rezoluciju Saveta bezbednosti 1244 kojom se štiti suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje, kao i odbrani naših nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji", naveo je Dačić.

Ministar je rekao da će Srbija nastaviti da se suprotstavlja pokušajima zloupotrebe i jednostranim aktima Prištine, uvereni da su dijalog i mirno rešavanje svih pitanja od značaja za srpsku i albansku zajednicu jedini put ka stvaranju kompromisnog i trajnog rešenja.

"Bez obzira na svoje uspehe, UN su danas nužne, skoro koliko i u vremenima kada su formirane i njihova relevantnost ne sme biti dovedena u pitanje", naveo je Dačić.

Istakao je da Srbija želi da na istoriji i značaju odnosa naše zemlje i UN gradi svoju ulogu i buduće doprinose, verujući u jačanje Ujedinjenih nacija kako bi preuzele prominentniju ulogu u rešavanju globalnih problema i omogućile inkluzivniji sistem globalnog upravljanja.

Sa velikim ponosom ističemo i našu kontinuiranu posvećenost očuvanju i izgradnji mira kroz učešće u mirovnim misijama UN širom sveta, kao vodeća zemlja u regionu Zapadnog Balkana, a osma na listi najvećih evropskih kontributora vojnih i policijskih snaga, rekao je Dačić.

Dačić je ukazao da je Srbija iskazanom solidarnošću, empatijom i adekvatnim tretmanom tokom prihvata izbeglica i migranata pokazala primer humanosti i odgovornosti za rešavanje zajedničkih problema.

Napomenuo je da su neophodni dodatni napori u razmatranju ovog ozbiljnog globalnog izazova, kao i pronalaženje sveobuhvatnog rešenja, kako na evropskom, tako i na nivou UN.

"Budite uvereni da će Republika Srbija nastaviti da bude pouzdan partner u sprovođenju svih zajedničkih dogovora i definisanih ciljeva", napomenuo je šef srpske diplomatije.

"Čestitam Dan svetske organizacije koju Srbija najviše voli zato što i ona voli nas", zaključio je Dačić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво