Kostić: Pamet nije koncentrisana samo u metropolama

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić izjavio je da osnivanjem Državnog univerziteta u Novom Pazaru pre deset godina država nije pomogla samo tom gradu, već da je i Novi Pazar pomogao državi.

Na svečanoj akademiji u Novom Pazaru, Kostić je rekao da nije saglasan sa time da je univerzitet osnovan sa ciljem da doprinese bržem i ravnomernijem razvoju regiona Srbije.

"Osnivanjem visokoškolskih ustanova ne postiže se samo plemenita ideja ravnomernosti, već se postavlja pitanje kompetitivnosti i pomaže daleko starijim i većim univerzitetima da se trgnu iz svoje narcističke obamrlosti i samoobožavanja, uz svest da siva masa mozga nije grupisana samo u metropolama", rekao je Kostić.

Kostić je studentima i profesorima Državnog univerziteta poručio da nauku doživljavaju kao igru i da "fenomenima života i sveta pristupaju bez senke inferiornosti, s obzirom da je, poput gluposti, i talenat homo sapiensa ravnomerno raspoređen planetom".

"Želim vam da, na ovom prostoru autentične lepote, kulturne i religijske raznolikosti, imate snage, budete još bolji i ostanete na putu humanističkog obrazovanja koje će našim malim razlikama, koje treba međusobno da poštujemo, uz svest da su nam sličnosti ipak veće, iznedrite nešto bolje od onoga što je uspela moja generacija", rekao je Kostić.

Rektor Državnog univerziteta Miladin Kostić ocenio je da 26. oktobar 2006. godine nije datum za istoriju, već dan za budućnost.

Dodao je da je za prethodnih 10 godina na toj visokoškolskoj ustanovi diplome steklo oko 1.500 studenata koje je uvek savetovao da ne uče za ocene i diplome, već da steknu što kvalitetnije znanje.

"Obrazovanje je proces koji nema kraja, kao i sticanje znanja, učimo od kolevke pa do groba. Iluzorno je očekivati da će naš univerzitet za pet do 10 godina raditi sa svojim kadrovima, ali nam je težnja da će najbolji kadrovi biti oni koji u ovu zgradu uđu kao brucoši, a u penziju odu kao naši zaposleni", naveo je Kostić.

U okviru obeležavanja decenije rada Državnog univerziteta, rektor i predsednik SANU su potpisali sporazum o saradnji koji predviđa zajedničku organizaciju skupova i konferencija.

Takođe, otvorena je i Laboratorija za ispitivanje građevinskih materijala, koja nosi ime profesorke Vere Nikolić Stanojević, koja je dala nemerljiv doprinos njenom osnivanju.

U svečanoj sali Univerziteta otkriven je portret prvog rektora te visokoborazovne ustanove Ćemala Dolićanina.

Zaslužnim pojedincima i ustanovama uručena su priznanja za doprinos razvoju Univerziteta, a rektor Miladin Kostić je iz sopstvenih sredstava novčano nagradio najbolje studente sa svih devet departmana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво