UN: Pomoć Srbiji kombinacija tehničke i finansijske pomoći

Stalni predstavnik UN za Srbiju Irena Vojačkova Solorano kaže za RTS da Ujedinjene nacije pomažu razne projekte širom Srbije, ali i da više od 20 agencija UN koje rade na teritoriji Srbije podržavaju Vladu na putu evropskih integracija i ispunjenju globalnih standarda UN.

Irena Vojačkova Solorano rekla je u Dnevniku RTS-a da Ujedinjene nacije pomažu opštinama, ali i migrantima i izbeglicama u Srbiji.

"Naša pomoć Šidu pre nekoliko dana je jedan od najboljih primera. To je pomoć jednoj opštini koja je pomagala i pomaže izbeglicama i migrantima. Mi pomažemo migrantima, ali i opštinama", kaže Vojačkova Solorano.

Napominje, međutim, da resursi koji su iskorišćeni za migrante ne mogu da se koriste za planove koje su opštine prvobitno planirale.

"Pomažemo razne projekte širom Srbije, više od 20 agencija UN rade na teritoriji Srbije i podržavaju Vladu na putu evropskih integracija i ispunjenju globalnih standarda Ujedinjenih nacija", objašnjava Irena Vojačkova Solorano.

Kaže da je pomoć UN Srbiji kombinacija tehničke i finansijske pomoći.

Vojačkova Solorano dodaje da su Ujedinjene nacije juče obeležile 71. godinu postojanja.

"Principi na osnovu kojih su osnovane UN još su izazov za implementaciju. Globalna svest je da UN nešto predstavljaju, mnoga pitanja su se promenila, nastali su i novi izazovi. Danas imamo najveći broj izbeglica od Drugog svetskog rata i najveći broj migranata do sada na globalnom nivou", ističe Vojačkova Solorano.

Kaže da je vreme burno, a da se stanovništvo udvostručilo.

"Imamo i mnogo više problema nego pre 40 godina. Ali zbog toga smo osnovani, da svi budu svesni da postoje globalni standardi", kaže Vojačkova Solorano.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво