Aradac dobija fiskulturnu salu posle nekoliko decenija

Na devedesetom kilometru od Beograda je Aradac, banatsko selo u kojem živi 10 nacionalnih manjina. Najviše je Slovaka. Imaju i jedinstvenu školu "Bratstvo", osnovanu 1786. godine, u kojoj se uče srpski i slovački jezik. Ono što ovu školu čini posebnom u Vojvodini jeste to što su se izborili da posle nekoliko decenija dobiju novac od nadležnih – i izgrade fiskulturnu salu.

Učenike odeljenja šestog razreda Osnovne škole "Bratstvo" učiteljica Jaroslava uči slovački jezik i sprema za takmičenje recitatora. Zavod za izdavanje udžbenika obezbedio im je čitanke i radne listove na slovačkom.

"Već se pripremamo za 'Rozvalt recitator', to je radijsko takmičenje i svake godine naši recitatori budu među prvima. Predajem učenicima od petog do osmog razreda, ima ih u svakom odeljenju najmanje pet, a u sedmom do 12, što je najviše učenika. Ukupno ima 40 učenika, ali uče i učenici slovački jezik sa elementima nacionalne kulture", kaže učiteljica Jaroslava Šćevko.

Najboljim učenicima škola organizuje posete Slovačkoj, pa je takmičarski duh na visokom nivou. Škola "Bratstvo" ima 270 učenika, u 16 odeljenja i dve predškolske ustanove. Ono što je u ovom delu Banata odvaja od drugih škola jeste najopremljenija sala za fizičko.

"Uspeli smo da se izborimo za fiskulturnu salu, Aranđani nisu bili jedinstveni, pa na kartu su igrale vlasti i stavili po strani. Sad se desilo da je mojoj generaciji zapala ta teška uloga i čast da dobijemo salu", ističe direktor škole Dragan Valerij.

Sada im je potrebno 300.000 dinara da urade projekat energetske efikasnosti i sa njim konkurišu u Slovačkoj – kako bi dobili sredstva za nove prozore i vrata. A meštani Aradca žele da postanu deo turističke ponude Zrenjanina.

"Ima mnogo udruženja koja se trude da sačuvaju tradiciju nošnje. Mesni odbor Matice Slovačke svake godine organizuje festival narodnih običaja, koji se zove 'U aradačkom širokom polju'. Festival počinje svaki put himnom koju sviraju base meskarke, koje su poznate i po nošnji i harmonici ženskog orkestra", ukazuje predsednica Mesnog odbora Matice Slovačke Ana Baglaš.

U Aradcu se organizuju manifestacije poput vinarijade, kobasicijade i tortijade, a posebno su ponosni na narodnu nošnju. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи