Apostolova i Rakić različito o datumu otvaranja mosta na Ibru

Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova izjavila je da je svečano otvaranje glavnog ibarskog mosta u Kosovskoj Mitrovici planirano do kraja godine i da se nada da će projekat njegove revitalizacije biti uspešno završen. Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić izjavio je da glavni ibarski most neće biti otvoren do kraja ove godine.

"Tema današnje posete Apostolove nije bila revitalizacija i otvaranje mosta, i u svom obraćanju javnosti pomenut je datum svečanog otvaranja mosta za koji odgovorno tvrdim da neće biti do kraja ove godine", naveo je u saopštenju Rakić.

Preduslov za tako nešto je izgradnja pešačke zone u delu ulice Kralja Petra, kao i administrativno razgraničenje između opština Severna i Južna Mitrovica, stoji u saopštenju gradonačelnika Severne Mitrovice.

Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova rekla je prethodno da je most na reci Ibar simboličan projekat i da se nada da će biti uspešno završen.

"To će biti simbol normalizacije odnosa i doneće puno konkretnih koristi za obe zajednice koje žive sa obe strane tog mosta", rekla je Apostolova u Kosovskoj Mitrovici.

Očekujem da ćemo sa gradonačelnikom imati svečano otvaranje vrlo brzo, planirano je negde do kraja godine, rekla je Apostolava i pozvala da što pre bude završena i pešačka zona u severnom delu Mitrovice u blizini glavnog ibarskog mosta.

Apostolova je u pratnji gradonačelnika Severne Mitrovice Gorana Rakića obišla projekte koje u ovom gradu finansira EU i ovo je bila njena prva poseta severu Kosova i severnom delu Mitrovice od kada je, pre oko mesec dana, preuzela dužnost šefa Kancelarije EU na Kosovu.

"Vi već znate da je sama EU izdvojila negde oko 38,5 miliona evra samo za razvoj ovog dela Kosova i to pre svega u vidu socioekonomskih projekata, ali isto tako i za podršku projektima iz oblasti obrazovanja, zdravstva, dalje integracije i jačanja lokalnih institucija", rekla je Apostolova.

Apostolova i Rakić obišli su danas tri projekta u Kosovskoj Mitrovici koja se realizuju sredstvima koje je obezbedila EU, i to projekat obnove Doma zdravlja, projekat "Zelena Mitrovica" i projekat izgradnje nove autobuske stanice u ovom gradu.

"Moram da budem jasna. Neki od projekata na severu Kosova koje implementiramo ne idu željenom brzinom, postoje vrlo bitni evropski kriterijumi za implementaciju koji moraju biti sprovedeni i ispoštovani kada implementiramo ovakve projekte", rekla je Apostolova.

Gradonačelnik Rakić je istakao da su obišli projekte u Mitrovici koje direktno finansira EU.

"Jedan od tih projekata je renoviranje Doma zdravlja, projekat izgradnje nove autobuske stanice koja će biti reprezentativna, a privodi se kraju i projekat izgradnje novog gradskog parka i renoviranje 14 igrališta u gradu", rekao je Rakić.

Želim da izrazim zahvalnost EU, jer će svi ovi projekti unaprediti i poboljšati kvalitet života naših sugrađana, rekao je Rakić podsetivši da su započeti radovi na izgradnji sportske hale u severnom delu Mitrovice čime će se, kako je rekao, grad odužiti sportistima koji su najbolji ambasadori grada.

Rakić je napomenuo i da su započeti radovi na izgradnji nove vatrogasne stanice, a da se početkom sledeće godine očekuje početak gradnje novog doma kulture, nove zgrade opštine i nove zgrade univerziteta.

Apostolova je danas imala i susret sa gradonačelnicima četiri opštine sa severa Kosova, predstavnicima civilnog društva i predstavnicima medija sa severa Kosova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво