Položen kamen temeljac za Naučno-tehnološki park u Novom Sadu

Druga faza izgradnje Naučno-tehnološkog parka u kome će prema procenama biti zaposleno oko 3.000 inženjera, profesora i asistenata, počela je polagnjem kamena temeljca.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović položio je kamen temeljac i najavio da će u narednih nekoliko godina, pored Naučno-tehnološkog parka, biti izgrađena i nova zgrada Radio-televizije Vojvodine, Žeželjev most, kao i nova zgrada Hitne pomoći.

"Biće realizovano mnogo novih velikih investicionih projekata, što još jednom potvrđuje da je bolje raditi zajedno i na projektima učestvovati prema finansijskoj snazi, a ne kao što je to često do sada bio slučaj, trošiti novac na nevažne i nepotrebne stvari", rekao je Mirović.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić rekla je da je cilj vlade da Srbija ima više IT stručnjaka i uslova za realizaciju njihovih ideja, za start-ap kompanije za proizvodnju softvera, i za izvoz ne samo domaćeg znanja, nego i za izvoz proizvoda koji nastaju u Srbiji.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je da je naučno-tehnološki park u Novom Sadu jedan od četiri takva parka, koji će u naredne četiri godine biti izgrađeni u Srbiji.

Dekan FTN-a Rade Doroslovački naveo je da će u zgradi Naučno-tehnološkog parka na površini od 10.000 kvadratnih metara biti učionice i kabineti, u kojima će moći da radi mnogo više profesora i asistenata, posebno u IT sektoru, čime će se školovati i veći broj inženjera za kojima postoji potražnja na tržištu.

Projekat vredan 12,6 miliona evra, predviđa izgradnju objekta na 29.000 kvadratnih metara, od čega će 10.000 biti za učionice i laboratorije Fakulteta tehničkih nauka (FTN), a ostatak prostora biće namenjen kompanijama koje su proizašle iz tog fakulteta.

Izvođač radova je italijanska kompanija Italijana Kostrucioni.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи