Brnabić: Uskoro zahtevi za zamenu zdravstvenih knjižica preko e-uprave

Biće potrebno šest koraka za elektronsku proceduru zamene postojećih zdravstvenih knjižica za karticu zdravstvenog osiguranja, najavila su resorna ministarstva. Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić kaže da će građani moći da se prijave za zamenu knjižica preko e-uprave od polovine novembra.

"Evo nas skoro na početku novembra, a samo jedna trećina građana je to do sada završila. Nova Vlada Srbije, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Ministrastvo zdravlja su izašli u susret građanima i zahteve za zamenu zdravstvenih knjižica stavili su u hitne prioritete u elektronsku upravu", rekla je Brnabić novinarima u Novom Sadu.

Precizirala je da će posao biti završen do sredine novembra i da će građani moći preko e-uprave da podnesu zahtev za zamenu papirnih zdravstvenih knjižica karticama zdravstvenog osiguranja.

"Preko portala e-uprava će elektronski moći da se prijave za zamenu zdravstvenih knjižica za nove kartice. Mi kao dva ministarstva apelujemo na građane da nema potrebe da čekaju u redovima i prave gužve na šalterima, da ćemo ovo obezbediti kao novu elektronsku uslugu", naglasila je ministarka.

Podsetila je da je ovo druga elektronska usluga koja se uvodi posle projekta "Bebo dobrodošla na svet", kojom se elektronski iz porodilišta omogućava prijava bebe, prijava prebivališta i dobijanje zdravstvene knjižice.

Kako kaže inicijativa da se prijava za zamenu zdravstvenih knjižica uvede kao elektronski servis stigla je od građanina baš iz Novog Sada.

Šest koraka za zamenu zdravstvene knjižice

Internet adresa nacionalnog Portala eUprava je: www.euprava.gov.rs, navodi se u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstva zdravlja.

Podršku resornim ministarstvima u ovom projektu pružaju Direkcija za elektronsku upravu i Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO), navedeno je u saopštenju dva ministarstva.

Elektronska procedura zamene postojećih zdravstvenih knjižica za karticu zdravstvenog osiguranja (KZO) završava se u šest koraka:

1. Korisnik preko Portala eUprava, nakon što se uloguje ili otvori svoj nalog, odlazi na uslugu RFZO Podnošenje zahteva za karticu zdravstvenog osiguranja;

2. Korisnik pronađe filijalu RFZO u opštini na kojoj je prijavljen i popuni elektronski obrazac za izdavanje nove knjižice;

3. Korisnik dobija automatski generisanu uplatnicu od 400 dinara za plaćanje takse;

4. Uplatnica sadrži jedinstveni poziv na broj koji je neophodno navesti prilikom plaćanja takse. U ovom trenutku ona može biti plaćena putem e-bankinga, m-bankinga ili odlaskom na šalter pošte ili banke;

5. Kada informacija o izvršenoj uplati stigne u RFZO počinje se sa izradom kartice zdravstvenog osiguranja;

6. Korisnik dobija obaveštenje putem SMS-a kada može podići dokument u svojoj filijali RFZO.

Korisnici treba da znaju da ukoliko preko njihovog osiguranja pravo na zdravstveno osiguranje ostvaruje još neki član porodice, taksa će biti uvećana za još 400 dinara po osobi, navedeno je u saopštenju.

Važno je napomenuti da ukoliko ne izmire novčanu nadoknadu za sve članove porodice za koje su uneti podaci, a koji se vode na korisnika osiguranja, korisnik će morati da ode lično u filijalu RFZO kako bi kompletirao predaju zahteva za članove porodice.

broj komentara 12 pošalji komentar
(subota, 05. nov 2016, 07:49) - anonymous [neregistrovani]

Katastrofa

Ja svakodnevno koristim internet ali ovako loše dizajniran sistem još nisam video. I na kraju nisam uspeo da pronađem modul za RFZO.
Bravo eksperti.

(subota, 05. nov 2016, 06:13) - anonymousSelma [neregistrovani]

Citac

Ovo je odlično.Kako da obezbedim čitač licne karte?Sta i ako to uradim u banci ili na nekom drugom mestu kako da ga dostavim Filijali?

(ponedeljak, 24. okt 2016, 13:50) - anonymous [neregistrovani]

iskreno i pošteno

Godinama koristim razne e-usluge, tako da ni ovo neće biti neki bauk.
A uskoro je sad oko 15. novembra. Nadam se da će funkcionisati. Odmah ću isprobati čim bude aktivirano.

(ponedeljak, 24. okt 2016, 08:43) - anonymous [neregistrovani]

Hajde posteno

Neka nam neko iskreno (ako takvi postoje) kaze koliko je gradjana kod nas sposobno da uradi nesto preko interneta ?? I koliko takvih ima ? I kad je to "uskoro" ?

(ponedeljak, 24. okt 2016, 07:50) - Slobodan [neregistrovani]

Nikakva korist za male preduzetnike

Zasto bih koristio novu knjizicu kada i dalje moram da donosim potvrdu da sam platio porez koji inace redovno placam, Poreska uprava ne dozvoljava koriscenje njenih podataka Fondu Zdrsvstvenog osiguranja.

(ponedeljak, 24. okt 2016, 03:28) - anonymous [neregistrovani]

Mali broj gradjana

Je zamenio zdravstvene knjizice a razlog je 400 dinara.

(nedelja, 23. okt 2016, 22:48) - anonymous [neregistrovani]

problem vec postoji

Problem sa E-upravom je taj sto morate imati citac biometrijske licne karte koji verujem vecina nas nema, inace ne mozete zakazati termin elektronskim putem.
Bilo bi dobro kada bi umesto toga bilo dovoljno upisati br licne karte.

(nedelja, 23. okt 2016, 21:59) - Stevan [neregistrovani]

overa

Mene intersuje zašto se traži da se overavaju dečije zdravstvene knjižice?Lepo piše da se knjižice maloletnoj deci moraju overiti i da se moraju deca primiti na pregled i bez overenih knjižica.U praksi to nije tako.

(nedelja, 23. okt 2016, 19:48) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

To je servis građana! Svaka čast za novu ministarku.

(nedelja, 23. okt 2016, 18:58) - anonymousMoma [neregistrovani]

Zdrav.kartice

Sta je sa vojnim penzionerima, da li je resena zamena vojnih zdravstvenih knjizica?