Prekinuta blokada Merdara, autobusima omogućen prolaz

Oko 200 putnika, uglavnom srpske nacionalnosti, bilo je blokirano na administrativnom prelazu Merdare sa kosovske strane zbog toga što tamošnji organi nisu dozvolili prolaz autobusima iz Gračanice i Kosovske Mitrovice, zahtevajući međunarodne dozvole za transport.

Oficir za vezu Vlade Srbije u Prištini Dejan Pavićević, potvrdio je za RTS da je otklonjena blokada saobraćaja na Merdaru sa kosovske strane i da su putnici sa Kosova i Metohije ušli u centralnu Srbiju.

"Rešili smo problem, putnici su prošli administrativni prelaz. Do ovakvih zastoja u buduće ne bi trebalo da dolazi", naglasio je Pavićević.

Vlasnik firme "Kimko" Bogoljub Marinković rekao je ranije da za prevoz putnika poseduje sve papire koje kosovska policija, carina i druge službe zahtevaju, uključujući i dozvole za međunarodni transport.

Kosovske policijske i carinske službe su nekoliko sati držale u blokadi oko 200 stotine putnika uglavnom srpske nacionalnosti, zahtevajući od auto-prevoznika da im u dozvolama za prevoz piše: "Prevozniku se dozvoljava da pređe međunarodni prelaz Merdare između Kosova i Srbije".

U dozvolama koje poseduje auto-prevoznik čiji su putnici bili blokirani nije bilo te rečenice.

U dva navrata, kosovske vlasti danas su vratile sa administrativnih punktova Merdare i Jarinje i sa prelaza "Đeneral Janković" sa Makedonijom dve grupe srpske dece sa Kosova, koja su krenula na ekskurziju u Novi Sad i na izvođenje dramske predstave u Skoplju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju u svom saopštenju najoštrije je osudila maltretiranje putnika.  Samovoljom predstavnika prištinskih vlasti, maltretiranjem su bila izložena srpska deca na administrativnim prelazima Jarinje i Merdare, kao i na prelazu "Đeneral Janković", ističe se u saopštenju.

"Beskrupuloznost Prištine danas je prelila punu čašu jasnom porukom da su Srbi i njihova deca uskraćeni za elementarna ljudska prava, kao što je pravo na slobodu kretanja. Oni koji maltretiraju decu ne zaslužuju ništa osim gnušanja i prezira", navodi se u reagovanju Kancelarije.

"Frustriranjem, prepadanjem i pokušajem zatvaranja srpske dece u rezervat ne doprinosi se stvaranju međunacionalnog poverenja, a današnji besramni čin pokazuje da neki nasilnici u Prištini to zapravo i ne žele", podvlači se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво