Najbolji primeri dualnog obrazovanja na Beogradskom sajmu

Kako izabrati fakultet? Da li privatni ili državni? Kako da vas školovanje što bolje pripremi za sve zahtevnije tržište? Odgovore na ta i ostala pitanja vezana za školstvo dobićete na Sajmu obrazovanja, koji se sledeće nedelje održava pod sloganom "Obrazovana Srbija – uspešna Srbija".

Promocija znanja i mogućnosti obrazovanja kroz konkretne primere, na neposredan i kreativan način. U centru pažnje je funkcionalno znanje, preduzetništvo, veza učenja i privrede.

"Mi ćemo ove godine na Sajmu predstaviti sve ono što mislimo da je aktuelno i novo, najviše u vezi sa modelima obrazovanja uz rad i praksu, ali ne kao one poznate i kratke dualne modele, nego modele koji prožimaju celu srednju školu i fakultet, ali i pokušaj da sledeće godine napravimo taj model kroz vaspitnu funkciju osnovne škole", rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Najgora posledica dosadašnjeg srednjoškolskog obrazovanja: nepripremljenost za tržište rada, pa, onda, i velika nezaposlenost.

"Bez prethodnog radnog iskustva teško dolaze do radnog angažmana, a preduzetništvo smatraju avanturom i rizikom i uglavnom se ne usuđuju da pokrenu sopstveni posao jer smatraju da nemaju dovoljno znanja, veštine i iskustva da ga vode", kaže predsednik PKS Marko Čadež.

Od iste boljke boluje i visoko obrazovanje. Sajam je prilika i da se fakulteti predstave na zanimljiv način, ali i da iskažu potrebu za reformom koja bi skratila vreme studiranja.

"Ako na jednom fakultetu, na primer, umesto za četiri, student u proseku završi studije za sedam godina, to znači da je u jednoj generaciji ova Srbija izgubila 2.100 godina. Zamislite koja je to vrednost proizvodnje na nivou jedne zemlje", kaže dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić.

Najavljuje se i konkurs za angažovanje 200 nastavnika koji će se baviti rasterećivanjem nastavnih programa. Kad je reč o tvrdnjama sindikata da se 224 direktora škola oglušilo o uputstvo za preuzimanje tehnoloških viškova, iz Ministarstva najavljuju da će narednih dana preduzeti sve zakonske mere.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво