Falsifikovani formulari porodilja o saglasnosti za obradu?

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić zatražio je od Republičkog javnog tužilaštva da preduzme odgovarajuće mere zbog sumnje da su u određenom broju slučajeva potpisi porodilja na formularima za saglasnost za obradu bili faksifikovani.

Šabić, nakon obavljenog nadzora, sumnja da je počinjeno možda i više krivičnih dela prilikom obrade ličnih podataka porodilja koju je obavila firma "Care Direct", a na osnovu ugovora o saradnji sa više zdravstvenih ustanova širom Srbije.

Primera radi, Poverenik navodi da je u jednom porodilištu u Novom Sadu uvidom u uzorak od 398 potpisanih formulara utvrđeno da je čak 116 tih obrazaca potpisano inicijalima porodilja.

Osim toga, neke su porodilje čiji su "potpisani" obrasci pronađeni, kategorički tvrdile da ništa nisu potpisale, što sve ukazuje na postojanje indicija da je u vezi sa obradom podataka porodilja moglo biti počinjeno više krivičnih dela, kaže Poverenik.

S obzirom na realnu mogućnost sličnih dešavanja i u nekim drugim od 45 porodilišta, koja se nalaze na područjima nadležnosti većeg broja tužilaštava, Poverenik je o svemu obavestio Republičko javno tužilaštvo očekujući da ono oceni potrebu i obim preduzimanja daljih mera iz svoje nadležnosti.

Inače, kako se navodi u saopštenju, u postupku nadzora utvrđeno je da preduzeće "Care Direct" ima ugovor o saradnji sa 45 zdravstvenih ustanova sa teritorije Srbije na osnovu kojih mu te ustanove stavljaju na raspolaganje određeni prostor i kadrovske kapacitete.

Na osnovu tog ugovora zdravstveni radnici vrše podelu materijala i prikupljenih obrazaca u koji se upisuju podaci o ličnosti porodilja "uz njihov obavezan potpis".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи