Da li preskakanje hrane povećava produktivnost?

Grupa ljudi, koja sebe naziva biohakerima, tvrdi da preskakanje hrane povećava produktivnost. Čak, kažu, dok rade, ne jedu i do 60 sati, a učinak na poslu im je znatno veći. Kao i koncentracija. Naši stručnjaci, uglavnom, misle drugačije. Ko je u pravu?

Ponedeljkom i utorkom ništa ne jedete, a onda se u sredu ujutru budite i jedete sve što poželite. Ne odričete se ni pice, a ni slatkiša. I tako ukrug. Sve u svemu, kada se sabere, jedete dva puta nedeljno. Tako se hrane biohakeri, koji su deo novog društvenog pokreta. Koriste tehnologiju kako bi svoje telo učinili nepobedivim. Tvrde da su, zbog isprekidanog gladovanja, pametniji, produktivniji, raspoloženiji i da bolje spavaju.

Zbog isprekidanog gladovanja bićete mršaviji, ali ne i pametniji, saglasni su nutricionisti.

"Da bi generalno naš organizam što bolje funkcionisao, potrebno je da nivo šećera u krvi bude optimalan. Svakako ne nizak, što se dešava kada gladujemo. Mislim da gladovanje može doprineti baš suprotno, padu koncentracije", navodi nutricionista Jovana Srejić Ferluga.

"Ukoliko gladujemo, počinju da se koriste alternativni vidovi energije odnosno masti, što dovodi do produkcije acetona i ketonskih tela, koji štetno deluju na naš mozak", navodi dr Veroslava Stanković, specijalista ishrane zdravih i bolesnih.

Sa stavom nutricionista iz Srbije, saglasan je i profesor ekonomije sa Harvarda. On tvrdi da izgladnjivanje ima negativan uticaj na našu sposobnost da obrađujemo zadatke, logički razmišljamo, rešavamo probleme i primamo nove informacije.

"Da zdravlje ne bi bilo narušeno, potrebna su tri obroka i užina", kaže Veroslava Stanković.

"Prvo bi trebalo da se pre posla nešto pojede, pola sata posle ustajanja", navodi Jovana Srejić Ferluga.

Bolju koncentraciju i produktivnost ne izaziva ni prejedanje. Naprotiv, zbog viška hrane nam se samo spava.

"Jer povlači krv i nasteje hipoksija i smanjuje se aktivnost", kaže Veroslava Stanković.

Šta je onda savet? Za uspeh nam je potrebna koncentracija, a za koncentraciju energija. To znači da moramo poraditi na našoj energiji. Kako ćemo to postići? Lako, unošenjem svežeg voća i povrća, jer su ove namirnice bogate vitaminima i mineralima i podstiču našu radnu sposobnost.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара