Naučnoistraživački projekti čekaju novi ispit

Posle godinu i po dana pauze, Srbija ponovo ima Nacionalni savet za nauku i tehnološki razvoj. Među najvažnijim pitanjima o kojima će raspravljati novi saziv, jeste novi konkurs za projekte. Zajednica instituta Srbije, Sindikat nauke i pokret "Spasimo nauku" traže da se nastavi finansiranje postojećih projekata dok se ne sredi stanje u nauci.

Na konstititivnoj sednici otvorena su pitanja akreditacije naučnoistraživačkih organizacija, žalbe na rešenja o imenovanju u različita zvanja. O konkursu za nove naučnositraživačke projekte u naredne četiri godine detaljno će se tek govoriti. Da podsetimo - prethodni Konkurs podelio je naučnu javnost, a Vlada ga je u maju poništila. Akademija nauka je smatrala lošim produžetak postojećeg stanja.

Akademik Zoran Popović, predsednik Nacionalnog saveta za nauku i tehnološki razvoj kaže da su mladi ljudi u međuvremenu doktorirali.

"Oni su ostali u istoj kategoriji u kojoj su bili ranije, znači prema njima se radi jedan loš postupak, koji ih destimuliše da ostanu u zemlji i vredno rade kao do sada. I pored toga, projekti koji su do sada finanisrani, su bili orjentisani na strategiju koja je odavno istekla i mi sada imamo novu strategiju naučno-istraživačkog rada tako da mi nastavljamo finanisranje projekata koji nisu u skladu sa novom strategijom nego su u skladu sa strategijom koja ne postoji", kaže Popović.

I u sindikatu nauke se pozivaju na novu strategiju i tvrde da se godinama zalažu za kombinovano institucionalno - projektno finansiranje.

"Mi se borimo za to da status istraživača u Srbiji bude izjednačen sa statusom kolegama na univerzitetu. Ne samo po zvanjima, jer Zakon o nauci poznaje i prepoznaje ekvivalenciju zvanja. Međutim, Zakon o visokom obrazovanju je ne prepoznaje. A onda se zajedno borimo za projekte", kaže Đurđica Jovović, predsednica Sindikata nauke.

Akademik Zoran Popović kaže da se njihove institucije ne finanisraju za bavljenje naučnim radom, već kroz projekte.

"Tako da ta situacija mora da se promeni i dobra je prilika da to bude što skorije, a Vlada je već donela akcioni plan da to bude rešeno u naredne tri godine", kaže Popović.

Naučnici su od ministra Šarčevića zatražili i da se napravi registar naučnih radnika i publikacija. Jer kažu, na projektima je trenutno nešto više od dvanaest hiljada istraživača, a prema podacima iznetim u maju, za novi projektni ciklus moglo bi da konkuriše oko 18.000 potencijalnih istraživača.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се