Beograd obeležio 72 godine od oslobođenja

Memorijalnim defileom, polaganjem venaca, otkrivanjem ploča sa nazivima ulica po komandantima Crvene armije i svečanom akademijom u Narodnom pozorištu, Beograd je obeležio 72 godine od oslobođenja u Drugom svetskom ratu.

Defileom od "Londona" do "Palate Albanije" danas su obeležene 72 godine od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, a predsednik Srbije Tomislav Nikolić je položio vence, uz najviše državne počasti, na Spomen-groblje oslobodiocima Beograda i Spomenik Crvenoarmejcu.

Gradski menadžer Goran Vesić je rekao da je Beograd danas posebno ponosan jer slavi jedan od najznačajnijih događaja u našoj istoriji.

Čestitajući svima Dan oslobođenja Beograda u ime Skupštine grada, Vesić je podsetio da je na današnji dan pre 72 godine Beograd, posle 1287 dana nacističke okupcije, postao slobodan.

"Na današnji dan završena je velika bitka, u kojoj je živote dalo skoro 3.000 pripadnika Narodno-oslobodilačke vojske i 940 pripadnika Crvene armije da bi ovaj grad uživao u slobodi", rekao je Vesić, obraćajući se učesnicima memorijalnog defilea.

Kako je naveo, sloboda koju danas imamo je posledica te bitke i njenih žrtava, a naša je obaveza da se sećamo svih tih ljudi koji su tada ili poginuli ili ranjeni.

"Naša obaveza je da ono što se desilo te 1944. godine prenosimo na buduće generacije", rekao je Vesić i naglasio da je Beograd danas posebno ponosan.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin čestitao je svima Dan oslobođenja Beograda i istakao da se istorija srpskog naroda nikada nije pisala imenima onih koji su slobodu čekali ili onih koji su smatrali da se može biti na strani okupatora samo da zlo prođe.

"Istorija srpskog naroda se pisala i piše se imenima onih koji su bili na strani slobode i koji nisu pitali koliko sloboda košta", rekao je Vulin.

Napomenuvši da se pre 72 godine srpski narod upisao na stranu pobednika uz najveće i najbolje, Vulin je poručio da smrti heroja ne smeju biti obrukane životima njihovih potomaka.

Na trasi defilea od "Londona" do "Palate Albanije" je bilo postavljeno pet punktova na kojima su glumci rekonstruisali neke od situacija u kojima su se vojska i građanstvo našli 20. oktobra 1944. godine.

Događaju su prisustvovali veterani SUBNOR-a, građani, i predstavnici gradske vlasti.  

Vulin: Srbija nikada nije bila na pogrešnoj strani

Ministar Aleksandar Vulin, koji je predvodio državnu ceremoniju u okviru kompleksa Spomen-groblja oslobodiocima Beograda u Drugom svetskom ratu, poručio je da nijedna generacija u istoriji našeg naroda nikada nije dala pogrešan odgovor i nije bila na pogrešnoj strani.

Vulin je, posle polaganja venaca na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda i Spomeniku Crvenoarmejcu, rekao da se danas praznuje oslobođenje i Beograd kakav volimo i kakvom se radujemo, ali da se sećamo onih koji su bili pre nas.

"Istorija Srbije je istorija neprekidne, ogorčene borbe za slobodu. Svaka generacija je bar jednom u svom trajanju morala dati odgovor da li je spremna da plati najvišu moguću cenu da bi bila slobodna i da bi postojala", rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, nijedna generacija u istoriji našeg naroda nikada nije dala pogrešan odgovor i nikada nije bila na pogrešnoj strani sveta.

"Zato mi, njihovi potomci, ne smemo svojim životima da obrukamo njihovu smrt i da ih kompromitujemo. Ono što su generacije slobodara i boraca za slobodu učinile i izborile pre nas", poručio je Vulin.

Istakao je da naše pravo da živimo u slobodi ne sme nikada da bude potrto, i da ne smemo da dozvolimo da sloboda, kao najveća ljudska vrednost, bude izgubljena ili zaboravljena.

Vulin se upisao i u spomen-knjigu, gde je naveo: "Generaciji heroja, koji su izborili slobodu, zauvek zahvalni potomci. Da budemo dostojni njihove uspomene. Smrt fašizmu".

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević je rekao da je danas veoma značajan datum iz naše istorije.

Poručio je da ne treba da se stidimo svoje slavne prošlosti i istinskih heroja koji su dali svoje živote za slobodu Beograda, odnosno za slobodu u kojoj danas živimo.

"Jako je važno da se svake godine podsećamo, učimo i obeležavamo datum iz Antifašističke borbe, zato što fašizam i danas nije umro već se pojavljuje u drugim oblicima", rekao je Nikodijević. 

Vence su položili i predstavnici diplomatskog kora, Grada Beograda, SUBNOR-a i udruženja građana.

Član Gradskog veća Stevo Tatalović je položio venac na spomenik u Aleji streljanih rodoljuba 1941–1944. godine na Novom groblju, navodeći da je oslobođenje Beograda bio jedan od presudnih događaja u Drugom svetskom ratu na prostoru Jugoslavije. 

Otkrivena tabla sa imenima ulica maršala Tolbuhina i generala Ždanova 

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin otkrili su table sa imenima ulica maršala Tolbuhina i generala Ždanova na uglu bivše Pohorske ulice i ulice Goce Delčeve na Novom Beogradu.

Mladenović je istakao da se na godišnjicu oslobođenja Beograda danas ispravlja velika nepravda koja je načinjena nosiocima te pobede, pošto su prethodno preimenovane stare ulice sa njihovim imenima, prenosi Beoinfo.

"Jedinice Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije pre 72 godine ušle su u glavni grad Srbije. Operaciju za oslobođenje od fašističke Nemačke predvodili su upravo maršal Tolbuhin i general Ždanov, zbog čega su zaslužili svoje ulice u srpskoj prestonici", naveo je Mladenović.  

Ambasador Čepurin je takođe istakao da je danas pobedila pravednost, podsetivši da su dva komandanta Crvene armije već imala svoje ulice u centru Beograda, ali da su iz nejasnih razloga ti nazivi ukinuti. On je zahvalio Gradu Beogradu i plemenitom srpskom narodu jer su maršalu Tolbuhinu i generalu Ždanovu vratili dostojanstvo kakvo i zaslužuju.

Čepurin je podsetio da je Crvena armija u trenutku oslobađanja Beograda, oktobra 1944, celu operaciju mogla da završi upotrebom atriljerije i avijacije, bez ljudskih žrtava, ali da tada ne bi bilo sačuvano istorijsko lice grada, zbog čega se krenulo u kopnenu ofanzivu sa jedinicama jugoslovenskih partizana.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се