Lazić: Nema vraćanja sa šaltera sa elektronskom karticom

Repubički fond zdravstvenog osiguranja obezbedio je skoro 8.000 čitača elektronskih kartica i nijedan osiguranik sa ne sme da bude vraćen sa šaltera bilo koje zdravstvene ustanove, rekla je za RTS v. d. direktora RFZO Verica Lazić.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Verica Lazić je objasnila da se na elektronskim karticama nalaze svi podaci osiguranika, a ustanove imaju alate da provere validnost elektronske kartice.

"Osim toga, šalterski radnik to može da proveri preko veb-servisa, sajta, ili samim kontaktiranjem naše ispostave. Na direktorima zdravstvenih ustanova je da organizuju posao i da šalterski radnici ne vraćaju osiguranike sa novim karticama", rekla je Lazićeva.

V. d. direktora RFZO naglašava da sistem funkcioniše i da "mora da funkcioniše" i podvlači da je RFZO blagovremeno, tokom 2015. obaveštavao sve direktore zdravstvenih ustanova kako funkcioniše sistem elektronske zdravstvene kartice.

Dodaje i da su zaposleni u Fondu vršili obuku šalterskih radnika u svim ustanovama, tako da, smatra Lazićeva, sistem zaista mora da funkcioniše.

"Na direktorima zdravstvenih ustanova je da organizuju posao i da šalterski radnici ne vraćaju osiguranike sa novim karticama. Nijedan osiguranik sa elektronskom karticom ne sme da bude vraćen sa šaltera bilo koje zdravstvene ustanove", istakla je Lazićeva.

Dodala je da je rok za zamenu starih zdravstvenih knjižica za nove elektronske kartice 31. decembar, a da su, pored zahteva, potrebna dokumenta stara - važeća zdravstvena knjižica, lična karta i uplatnica na 400 dinara, ukoliko osiguranik nije iz grupe koja ne plaća tu sumu.

"Zahvaljujući donaciji Narodne banke Srbije, socijalno ugrožene kategorije stanovništva, žrtve nasilja u porodici, sva novorođena deca, kao i deca sa posebnim potrebama ne plaćaju 400 dinara za izradu kartice zdravstvenog osiguranja", rekla je Lazićeva.

Smatra da je "negativna kampanja tokom 2013. godine" destimulisala osiguranike RFZO da blagovremeno zamene knjižice, tako da čekaju poslednji momenat, ali je dodala da je radno vreme šaltera produženo u ispostavama gde su gužve, odnosno u ispostavama Novi Beograd, Voždovac, Zvezdara, Stari grad, kao i u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu.

Nove elektronske zdravstvene kartice mogu se dobiti na 180 lokacija RFZO u Srbiji, a svi direktori filijala produžiće radno vreme u skladu sa potrebama.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво