Više od 5.500 neiskorišćenih ležajeva u srpskim banjama

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović kaže za RTS da zbog banja koje ne rade srpski turizam ne ostvari oko milion mogućih noćenja godišnje. To je mnogo izgubljenog potencijalnog prihoda, i neplaćenih poreza, dodaje Labovićeva.

Marija Labović je, govoreći u Dnevniku RTS-a, rekla da banje koje ne rade predstavljaju veliki negativan efekat na privredu i, kako kaže, zahtevaju hitno rešenje.

"Prema podacima Udruženja banja Srbija, imamo neiskorišćeno malo više od 5.500 ležajeva, govorimo o milion noćenja godišnje. Možete da zamislite koliko je to potencijalno izgubljenog prihoda, neplaćenih poreza", navela je direktorka TOS-a.

Labovićeva je podsetila da je Vlada formirala radnu grupu sastavljenu od četiri ministarstva, jer je svakoj banji pri privatizaciji potrebno pristupiti pojedinačno.

Navela je da su Bujanovačka, Bogutovačka, Mataruška i Kuršumlijska banja u početnoj proceduri privatizovanja.

"Moguće opcije za aktiviranje banja su javno-privatno partnerstvo, neke će ostati u rukama države zbog tradicije i ostalih specifičnosti koje država proceni", napominje Labovićeva.

Prema njenim rečima, srpske banje su vrlo interesante turistima – daleko više domaćim nego stranim.

"U 2015. ostvarile su milion i 800 hiljada noćenja, a ove godine je ostvaren porast od 12 odsto. Zaključno sa osmim mesecom ove godine, ostvareno je milion i 200 hiljada noćenja", ukazala je direktorka TOS-a.

Govoreći o turističkim vaučerima, Labovićeva je rekla da je novih 60.000 vaučera velika vest.

"Oni su značajni ne samo zbog domaćih turista već i zbog njihovog produženog boravka na destinaciji. Podsticajna mera i za stanovništvo i za privredu", naglašava Labovićeva.

Kada je reč o najavi obostranog ukidanja viza između Srbije i Kine, direktorka TOS-a je rekla da je to značajna informacija za srpski turizam.

"Ako uzmete u obzir činjenicu da je 120 miliona Kineza putovalo, to pokazuje koliko su oni bitni turisti", navela je direktorka TOS-a.

Prema njenim rečima, Srbija je već priustna na kineskom tržištu, gde se predstavlja regionalno.

"Na sajmu u Šangaju ćemo predstaviti nove projekte koje smo radili u saradnji sa BiH. Doveli smo i dosta turoperatora i novinara iz Kine, kako bi oni na najbolji način prezentovali šta Srbija ima da ponudi", naglašava Labovićeva.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво