Da li inspektori dovoljno često kontrolišu jaja?

Posle slučaja zaraze salmonelom u susednoj Hrvatskoj mnogi kupci u Srbiji dodatno proveravaju poreklo i rok trajanja jaja koje pazare. U Ministarstvu poljoprivrede kažu da razloga za strah nema, dok pojedine potrošačke organizacije poručuju da je potrebno više inspektora kako bi se kontrolisali i mali proizvođači i prodavci.

Dok se u trgovinskim lancima beleži uobičajena prodaja jaja, na pijacama je drugačije.

Prodavci kažu da su kupci bojažljivi i da se raspituju. Ističu i da povremeno dolazi sanitarna inspekcija.

Iz Ministarstva poljoprivrede upozoravaju građane da ne kupuju jaja bez deklaracije. Kažu da u registrovanim prodavnicama i na pijacama razloga za strah nema, da su kontrole redovne i da jaja iz Poljske, za koja se sumnja da su zaražena salmonelom, nismo ni uvozili. Potrošači kažu da bojazan ipak postoji.

"U Srbiji nema dovoljno veterinarskih inspektora, nemaju jasan dinamički plan šta, kad i kako ispituju. Znamo pouzdano da se jaja ispituju samo pred Uskrs i to u nekim marketima, a ne jaja koja su na pijaci, ne jaja od privatnih lica. Ne znaju ko sve proizvodi jaja da bi oni mogli da ih kontrolišu", kaže Goran Papović iz Nacionalne asocijacije potrošača.

Proizvođači tvrde da su pravila jasna i stroga. Oni koji prekorače rok od 15 dana da odnesu uzorak u nadležnu ustanovu – gube licencu. Dodaju da većina trgovinskih lanaca radi i sopstvene analize. Domaći proizvođači prvenstveno se pitaju koliko su bezbedna jaja iz uvoza.

"Ja se više plašim, kad već gledamo u susednu Hrvatsku, pitanja: kako je Hrvatska koja je imala samoodrživu proizvodnju do pre neku godinu došla da bude uvoznik jaja iz EU. Nametanjem propisa koje nisu mogli da ispoštuju proizvodnja je smanjena i sada se pojavilo da je mogućnost zaraze došla sa uvozom jaja iz Poljske. Veoma je teško kontrolisati svaku isporuku jaja koja dođu iz uvoza", ističe Rade Škorić iz Poslovnog udruženja za živinarstvo.

Polovina konzumnih jaja u Srbiji proizvede se na svega desetak velikih farmi. Ostatak proizvodnje preuzela su manja poljoprivredna gazdinstva.

Zbog pravilnika o salmoneli koji ne predviđa nadoknadu troškova farmerima u čijem se jatu otkrije bakterija, Srbija ne može da izvozi u Evropsku uniju.

U Srbiju se godišnje uveze oko 53 miliona komada jaja uglavnom kao poluproizvoda koji se koristi za pripremanje majoneza i sličnih namaza.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво