Uskoro ističe rok za popis nelegalnih objekata

Koliko u Srbiji ima nelegalnih objekata trebalo bi da saznamo 27. novembra, kada ističe rok od godinu dana dat lokalnim samoupravama da ih popišu.

Opštinama rok ističe za nešto više od mesec dana, a nekima, ako bi radili ovim tempom, ne bi pomoglo ni da je rok 10 godina. Tako je u Paraćinu. U 2016. godini popisali su oko 700 bespravnih objekata, a procenjuju da im je ostalo još gotovo osam hiljada.

"U Paraćinu postoji nedostatak radne snage i ovo sada što radimo, radimo, da tako kažem, pomoću štapa i kanapa, sa velikim naprezanjem i sa velikom mukom", kaže načelnik Odeljenja za urbanizam u Paraćinu Radomir Živković.

Ne razlikuje se mnogo ni Beograd. Neće stići da popiše sve nelegalne objekte. Do sada je evidentirano oko devet hiljada, računaju da ima ih još nekoliko hiljada.

"Inspekcije pokušavaju da popišu sve objekte, ali takođe postoji mogućnost da ljudi koji imaju nelegalne objekte da ih sami prijave inspekcijama i na taj način olakšaju, odnosno omoguće sebi da budu popisani, jer je to uslov za dalji postupak po Zakonu o ozakonjenju", navodi gradski menadžer Beograda Goran Vesić.

Za opštine i gradove koji ne urade posao na vreme – šta je sankcija?

"Po Zakonu o ozakonjenju nije predviđena sankcija za probijanje tog roka", kaže državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva Aleksandra Damnjanović.

Ipak, u Ministarstvu veruju da će većina popis završiti.

"Najveći broj objekata koji je preostao za popis su pomoćni i ekonomski objekti, u tom smislu Ministarstvo ide korak dalje i uradiće jedno uputstvo kako bi olakšalo popis upravo tih ekonomskih i pomoćnih objekata", ističe Aleksandra Damnjanović.

Opštine i gradovi uputstvo će dobiti, ako već nisu, do kraja nedelje, tvrde u Ministarstvu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво