Krivokapić: Sve nasilniji pokušaji krijumčarenja migranata

Jesen, kiša i niže temperature otežavaju put migrantima ka Zapadnoj Evropi. Dodatnu prepreku već nedeljama predstavljaju zajedničke patrole vojske i policije na granicama Srbije i susednih zemalja. Portparol Ministarstva odbrane i Vojske Srbije Jovan Krivokapić za RTS kaže da krijumčari migranata postaju sve nasilniji u pokušaju da migrante prebace preko granice.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, kapetan korvete Jovan Krivokapić je rekao da koliko god da su uslovi za prelazak granice loši, migrante ništa neće sprečiti na putu ka boljem životu.

"Loši vremenski uslovi utiču na pokušaje prelaska državne granice. Kad se smiri vreme, migranti u većem broju pokušavaju da pređu granicu. U poslednjih 15 dana iz Bugarske je izražen pritisak. Od 22. jula do danas registrovali smo 12.000 pokušaja ilegalnog prelaska", objašnjava Krivokapić.

Ističe da su do danas vojska i policija uhvatile 61 osobu koja je pokušala da preveze migrante.

"Raduju nas najave iz Ministarstva pravde o izmeni zakonika, da će biti pooštrena kaznena politika o krijumčarima, i to je prioritet u našem daljem radu", kaže Krivokapić.

Dodaje da migranti na miran način pokušavaju da pređu granicu.

"Oni na miran način pokušavaju, kada nas vide, okrenu se, vrate se. A krijumčari pokušavaju da prevezu migrante, za veliki novčani iznos, tu imamo problem koji predstavlja bezbednosni rizik. Oni nasrću na patrole policije, kada uoče punkt vojske i policije nasrću i pokušavaju da ih gurnu sa puta drugim vozilima. Dobro se nosimo sa tim, ali treba biti svestan rizika", objašnjava Krivokapić.

Ističe da će zajednička patrola ostati na granici, ali i da će se menjati taktika zbog zimskih uslova.

Govoreći o imovini vojske, budući da je pre dva dana istekao rok za prijavu zainteresovanih za kupovinu skladišta, zemljišta, kasarni koje vojsci nisu potrebne, Krivokapić je rekao da ponude stižu i da ih to raduje.

"Zainteresovanih za kupovinu vojnih objekata ima i očekuje se da do kraja nedelje komisija otvori pristigle ponude", rekao je Krivokapić, precizirajući da je od 2006. do sada prodat 91 vojni objekat, čija je ukupna vrednost viša od 114 miliona dinara. 

Što se tiče vraćanja obaveznog vojnog roka, Krivokapić kaže da je ta odluka u nadležnosti Skupštine.

"Od 1. januara 2011. stupila je obustava obaveznog vojnog roka, od tada se služi dobrovoljno. Odluka o ponovnom vraćanju je u nadležnosti Skupštine, fokusirani smo više na to kako da privučemo mlade i kako da ih zadržimo, svesni smo da su se okolnosti u društvu mnogo promenile, navike i potrebe mladih su se promenile – i mi se menjamo, otvaramo kasarne, direktno komuniciramo", rekao je Krivokapić.

Kako je objasnio, dobrovoljno služenje vojnog roka trajaće šest meseci, a zainteresovanima će biti obezbeđena bolja i kvalitetnija obuka.

"Rasteretićemo profesionalne vojnike, koji će se sada više posvetiti uvežbavanju stečenih veština. Predvideli smo i veće novčane stimulacije za vojnike koji se odluče za takav vid dobrovoljnog služenja vojnog roka", navodi Krivokapić.

Govoreći o Vojnoj smotri koju će predstaviti Novosađanima u subotu, Krivokapić je rekao da Novi Sad 22. oktobra obeležava Dan oslobođenja i da će preko 700 pripadnika vojske učestvovati.

"Za sve Novosađane i građane širom Srbije koji će moći da gledaju prenos na programu Radio-televizije Srbije biće priređen program. Grad će nadletati preko 20 aviona i helikoptera, veći deo naoružanja smo sopstvenim snagama modernizovali, i biće predstavljen deo naoružanja koji planiramo da uvedemo u upotrebu", zaključio je Krivokapić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи