Novim zakonom do boljeg položaja žena na selu

U Srbiji na selu živi oko milion i po žena, koje su i dalje među najugroženijim socijalnim grupama. U posebno teškom položaju su one koje se bave poljoprivredom. Novi zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom treba da poboljša njihov položaj. Naime, prvi put će biti predviđena mogućnost da žena vlasnica imanja ima porodiljsku naknadu kao što imaju i druge žene.

Žene koje rade na selu uglavnom su, pokazuje praksa, ekonomski zavisne od mušakarca, najčešće i zdravstveno ugrožene. Kako i same kažu, rade mnogo, a njihov rad malo se ceni.

Milena Antić Janić iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja najavljuje da bi novi Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom mogao bi da poboljša položaj žena na selu.

"Cilj je da žene vlasnice poljoprivrednih gazdinstava ostvaruju mogućnost na nadoknadu. To je bitno jer osnažuje ženu i omogućava da dok živi i radi na selu bude zaštićena", objašnjava Milena Antić Janić.

Napominje da je osnovni cilj da se zaštite žene koje se bave poljoprivredom.

Novi zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom prošao je javnu raspravu i dobijanje mišljenja, a neophodno je dobijanje novog seta mišljenja kako bi ušao u skupštinsku proceduru.

"Očekujemo da će do kraja godine zakon ući u skupštinsku proceduru", kaže Milena Antić Janić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво