Stanovi u Petrovcu za izbegle i ugrožene

Ministar Ljajić uručio ključeve stanova za 20 raseljenih i socijalno najugroženijih porodica. U kolektivnim centrima u Srbiji živi oko 5.000 ljudi.

U Srbiji u kolektivnim centrima još živi oko 5.000 ljudi. Jedan od tih centara, Kasarna u Petrovcu na Mlavi, uskoro će biti zatvoren jer je za njegove stanare obezbeđen trajan smeštaj. 

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić uručio je u Petrovcu na Mlavi ključeve stanova za 20 izbegličkih i socijalno najugroženijih porodica u novoj zgradi, izgrađenoj u akciji ove opštine i UNHCR-a.

"Na ovaj način pokušavamo da stavimo tačku na problem izbeglih i interno raseljenih osoba", izjavio je Ljajić, istakavši da će to biti ostvareno kada izbegle i interno raseljene osobe ne samo dobiju krov nad glavom, već i reše sva druga materijalna i socijalna pitanja.

Stanove u Krajiškoj ulici dobilo je 16 izbeglih i četiri socijalno ugrožene porodice koje će imati pravo korišćenja dok su u stanju socijalne potrebe, saopšteno je iz kancelarije UNHCR.

Svaki stan opremljen je osnovnim nameštajem, a stanarima je obezbeđen i šporet "smederevac" na čvrsto gorivo.

Jedna porodica, koja će živeti sa korisnicima stanova, biće domaćin zgrade i veza između stanara i Centra za socijalni rad u Petrovcu kako bi im obezbedila potrebnu dodatnu pomoć.

Pomoć Vlade SAD

Izgradnju nove zgrade, površine 850 metara kvadratnih, u Petrovcu na Mlavi finansirao je sa 700.000 dolara Biro vlade SAD za populaciju i migracije, a zahvaljujući tome konačno će biti zatvoren kolektivni centar Kasarna, otvoren 1995. godine.

U kolektivnom centru prvobitno je bilo smešteno više od 400 izbeglica, ali se njihov broj vremenom smanjivao zahvaljujući realizaciji programa repatrijacije, preseljenja u treće zemlje i integracije.

Stanovi za izbegle i socijalno ugrožene u Petrovcu izgrađeni su u okviru programa za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima, a predati su na korišćenje Centru za socijalni rad opštine Petrovac, koja je ustupila zemljište za izgradnju i obezbedila neophodnu infrastrukturu.

Koncept socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima je u Srbiji realizovala švajcarska Agencija za razvoj i saradnju prvi put 2002. godine i postao je sastavni deo Strategije razvoja socijalne zaštite Vlade Srbije.

Rešenje za stanovnike kolektivnih centara

Ovaj koncept pokazao se kao najbolje i najbrže rešenje za stanovnike koji dugo borave u kolektivnim centrima i prihvaćen je u 20 opština u kojima su do sada izgrađene 404 stambene jedinice.

Početkom 90-tih godina, u vreme ratova na prostorima bivše Jugoslavije, u Srbiji je utočište našlo oko 850.000 izbeglih i prognanih iz Hrvatske i BiH, a zatim i raseljenih sa Kosova i Metohije.

Mali deo njih se vratio u mesto porekla, jedan deo je otišao u treće zemlje, a ogromna većina od preko 300.000 je integrisana u Srbiji.

Trenutno u Srbiji ima oko 350.000 prognanih, od toga oko 96.000 izbeglica, 206.000 interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije i još 25.000 "interno interno raseljenih" u južnoj srpskoj pokrajini.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи