Šabić: Kompanije nisu nezakonito obrađivale podatke porodilja

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić utvrdio je da preduzeća "Medis Pharm" i "Care Direct" nisu nezakonito obrađivala podatke porodilja.

Kako se navodi u saopštenju, preduzeće "Medis Pharm" nije koristilo, niti je raspolagalo podacima porodilja.

"Ovo preduzeće jeste distribuiralo svoje materijale, ali ne neposredno nego preko preduzeća 'Care Direct', koje ih je na osnovu međusobno zaključenih ugovora distribuiralo na adrese iz baze ličnih podataka kojom je ono raspolagalo", navodi se u saopštenju.

Kompanija "Care Direct" je svoju bazu ličnih podataka "Evidencija porodilja" prijavilo u Centralni registar zbirki podataka kod poverenika i podaci svake porodilje su propraćeni posebnim formularom za pristanak korišćenja podataka u direktnom marketingu.

Prema navodima poverenika, "Care Direct" je do podataka o porodiljama dolazio uz logističku podršku zdravstvenih ustanova i zaposlenih u medicinskim ustanovama "distribuirali (su) porodiljama formulare za saglasnost i prikupljali ih popunjene".

"U postupku nadzora 'Care Direct' je dokumentovao ovlašćenim licima poverenika postojanje čak 45 ovakvih ugovora sa porodilištima širom Srbije", navodi se u saopštenju i dodaje da su pored ugovora sa medicinskim ustanovama, postojali i ugovori o delu "Care Direct-a" sa pojedinim radnicima u tim ustanovama.

Šabić je naveo da će iz predostrožnosti zahtevati da Ministarstvo zdravlja sprovodi ozbiljniji nadzor nad zaštitom ličnih podataka i da će informisati Republičko javno tužilaštvo, očekujući da ono obezbedi angažman nadležnih javnih tužilaštava.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи