Srpsko-ruske posade na krilima "migova"

Na aerodromu "Batajnica" od 9. do 15. oktobra izvodi se zajednička letno-taktička vežba ruske i srpske vojske "BARS 2016". To je nastavak prošlogodišnje zajedničke vežbe održane u ruskom gradu Astrahanu, u kojoj se mešovite posade uvežbavaju u kontroli i zaštiti vazdušnog prostora i borbenom traganju i spasavanju.

Srpski i ruski piloti i tim Specijalne brigade Kopnene vojske su uvežbavali izvršavanje zadataka u vanrednim situacijama i pružanje pomoći civilnom stanovništvu na avionima "mig 29", "mig 21" i helikopterima koji su kupljeni u Rusiji ove godine. 

"Ono što bih želeo da naglasim je da je cilj ove vežbe podizanje nivoa operativne sposobnosti prilikom izvršavanja zadataka koje vojska izvršava u okviru svojih misija. U ovom slučaju prva i treća misija – kontrola i zaštita vazdušnog prostora Srbije kao i borbeno traganje i spasavanje i borbeni transport", kaže pukovnik Brane Krnjajić.

Na vežbi učestvuje 19 pripadnika Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije.

"Ovde su došli isti piloti koji su vežbali prošle godine u Rusiji. Posade su dobro uvežbane, sporazumevaju se na srpskom i na ruskom jeziku. Tema je ove godine proširena – uveli smo izbacivanje padobranaca i spasavanje ranjenika. I na ovoj, kao i na vežbi prethodne godine, pokazali su da mogu uspešno da izvrše sve postavljene zadatke", ističe pukovnik Konstantin Jurevič Surikov.

Organizovana su i predavanja i stručne rasprave o upotrebi i održavanju vazduhoplova. Do 2012. godine gotovo da nije bilo vojne saradnje Srbije i Ruske Federacije.

Od 2012. je održano nekoliko vežbi sa ruskom vojskom. Prošle godine su, od 24 vežbe sa stranim partnerima, svega dve bile sa ruskom vojskom, a 22 sa zapadnim partnerima.

Od početka ove godine realizovano je 116 aktivnosti vojne saradnje sa NATO-om, a samo sa Sjedinjenim Američkim Državama 90.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво