Sombor, nastava fizičkog zavisi od vremenske prognoze

Od početka školske godine, oko 850 učenika srednje tehničke škole u Somboru, nema redovne časove fizičke kulture. Naime, građevinska inspekcija zabranila je korišćenje fiskulturne sale čiji azbestni zidovi samo što se ne sruše. Iako rukovodstvo škole već 10 godina upozorava na problem, nadležni su im tek nedavno odgovorili.

Kada će đaci na fizičko – u ovoj školi ne određuje raspored časova već vremenska prognoza.

Časovi se u potpunosti sele u učionice sa prvim snegom. Umesto praktične, učenici će imati teorijsku nastavu.

"Gubi se svaki smisao koji fizičko vaspitanje kao predmet u sebi sadrži. Deca gube nastavu fizičkog vaspitanja i automatski se postavlja pitanje validnosti diplome", kaže Radislav Opačić, profesor fizičke kulture.

Fiskulturna sala koja je korišćena do prošle godine, odavno je neuslovna. Fekalne vode izlivale su se više puta, krov prokišnjava, a zatim su i zidovi oslabili do rušenja.

Fiskulturna sala stara je gotovo pola veka i trebalo je da bude privremena zgrada za časove fizičkog. U međuvremenu postala je trajni objekat, ali i trajni problem za zdravlje učenika i zaposlenih.

Zbog toga je građevinska inspekcija zabranila njenu upotrebu.

"Mi smo se uverili da postoji velika opasnost, da se radi o kancerogenom materijalu azbestu", kaže Mile Morić, sekretar škole

Prema njegovim rečima, od 12 spremačica koje rade u ovoj školi njih četiri imaju dijagnostikovan rak, a od četiri nastavnika fizičkog vaspitanja jedna nastavnica ima tu bolest.

Posle bezbroj molbi, škola je konačno dobila ohrabrujuće signale. Završen je nacrt projekta nove sale koja bi se gradila na mestu stare dvorane. Procenjuje se da će koštati oko 40 miliona dinara.

Posle bezbroj molbi, škola je konačno dobila ohrabrujuće signale. Završen je nacrt projekta nove sale koja bi se gradila na mestu stare dvorane. Procenjuje se da će koštati oko 40 miliona dinara.

"Grad Sombor je finansirao sa 500.000 dinara izradu tehničke dokumentacije i ona je završena i izdata je građevinska dozovola. Sad predstoji nalaženje para za realizaciju projekta. Grad je spreman da sufinansira projekat", kaže član Gradskog veća za komunalnu oblast i investicije Miroslav Kovačić.

Ne zna se ko će od profesora i učenika dočekati novu salu, ali u nju će se sigurno useliti brojne medalje i pehari da podsećaju na uspehe koje su ostvarili.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара