"Tri suštinska problema osoba sa invaliditetom"

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja se trudi da pomogne u rešavanju konkretnih problema sa kojima se suočavaju osobe sa ivaliditetom, pre svega kada je reč o zapošljavanju, obrazovanju i sveukupnoj dostupnosti, izjavio je ministar Aleksandar Vulin.

Samo u ovoj godini sa Nacioonalne službe zapošljavanja 4.778 osoba sa invaliditetom našlo je posao", poručio je Vulin.

"Veoma smo ponosni jer to je povećanje u odnosu na prošlu godinu od 45 odsto", rekao je Vulin koji je prisustvovao Svečanoj akademiji Saveza slepih Srbije.

Prema rečima Vulina, njegovo ministarstvo, zajedno sa ministarstvom prosvete radi na dostupnosti obrazovanja i da "inkluzija nije samo slovo, već mora da bude politika društva, u kojoj OSI, u skladu sa svojim potrebama i mogućnostima mogu da prate određenu vrstu nastave".

"Bez dobrog obrazovanja, neće biti ni radnog mesta, a onda to povlači ostale probleme", kaže Vulin i dodaje da rezultati postoje, a da se uostalom, društvo meri po tome kako se odnosi prema svojim najslabijim.

Govoreći o trećem problemu, sveukupnoj dostupnosti, ministar kaže da je već učinjeno da skoro sve institucije unutar sistema Ministarstva rada budu maksimalno fizički dostupne OSI.

"Tu mislim da odeljenja PIO, NSZ, Centre za socijalni rad, i nadam se da će do kraja ovog mandata svi u potpunosti biti dostupni OSI. Imamo i saradnju sa MUP-om, gde smo zajedničkim trudom i sredstvima u 64 Policijske uprave obezbedili rampe, a naravno, to radimo sa objektima kulture i javne namene", kaže Vulin.

U pripremi zakon o udruženjima osoba s invaliditetom 

Ministar je istakao važnost zakona o udruženjima osoba sa invaliditetom koji je u pripremi i objasnio da će se u konkretnom smislu moći razlikovati koje su to reprezentativne organizacije, koje stvarno okupljaju OSI i šta je država dužna učiniti tim organizacijama da bi mogle da funkcionišu i štite njihov položaj.

"Trudimo se da rešavamo konkretne životne probleme, uprotreba psa vodiča, način kako da im bude malo lakše u životu, ali i kada su u pitanju i drugi oblici invaliditeta, na primer- upotreba faksimila. Nekome ko je slep ili ko ima tešku mišićnu distrofiju, ne može da se potpiše, nije u stanju. Ali ne zato što je nepismen, već što zdravstveno nije u stanju", kaže Vulin.

Prema njegovim rečima, do sada, na jedan ponižavajući način prema tim ljudima su se odnosili kao prema nepismenima, a oni to nisu.

"Za njih smo konkretno uredili način kako da se potpisuju i to je iskorak u odnosu na sve. Ne postoji zakon o upotrebi faksimila za sve ostale, a za OSI postoji", naglasio je Vulin.

Kako je dodao, društvena svest je posebno pitanje i izneo je podatak da je najveći broj
novozaposlenih od 4.778 OSI u oblasti pružanja usluga, gde se komunicira sa drugim ljudima.

"To je vrlo važno, da se poslodavac ne plaši da zaposli OSI, da ne traži izgovor da ga ne zaposli, da ne podleže predrasudama da su OSI nemogući za rad. Stvari se tu menjaju", smatra ministar.

Stošić: 70 godina uspešnog rada saveza

Predsednik Saveza slepih Srbije Milan Stošić naveo je da njegov savez ove godine obeležava 70 godina postojanja i kako smatra, uspešnog rada i ističe da, u poslednje vreme, zahvaljujući izuzetnoj saradnji sa Ministarstvom rada, doneto je nekoliko sistemskih rešenja koji direktno utiču na poboljšanje položaja slepih.

"To je Zakon o kretanju uz pomoć pasa vodiča, Zakon o korišćenju faksimila, a ono što je posebno za nas važno, to je Zakon o organizacijama osoba sa invaliditetom, koji je zapravo u postupku izrade, koji treba da stvori obavezu države prema tradicionalnim reprezentativnim organizacijama", rekao je Stošić.

Upravo zbog toga, kao i zbog ličnih zasluga, danas su promovisali ministra Vulina u počasnog člana Saveza slepih Srbije.

Stošić je naveo da je slepima TV program dostupan od slučaja do slučaja, da postoje prilagođeni sajtovi, ali je naglasio da su mediji za sve kategorije invalida jako bitni, zato što hoće da na jedan afirmativan način predstave svoje mogućnosti.

"To najbolje utiče na smanjenje predrasuda, na edukaciju okruženja, a predrasuda je najveća barijera, i kada je zapošljavanje u pitanju, i kada je školovanje u pitanju, tako da su mediji jako bitni", rekao je Stošić.

Svečanoj akademiji povodom 70 godina rada Saveza slepih Srbije u Sava centru prisustvovali su i izvršni direktor Evropske organizacije slepih Mokran Boseid, predstavnici udruženja iz iz Italije, Slovačke, Mađarske, Rumunije, Makedonije, BiH, Crne Gore.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара