Nove metode u lečenju mioma

Najčešći tumor kod žena i najčešći benigni tumor ginekoloških organa je - miom. Statistika pokazuje da se kod svake druge žene u reproduktivnom periodu pojavljuju miomi koji se, u najvećem broju slučajeva, operativno uklanjaju. I dok se u Evropi protiv mioma sve češće bore terapijom lekovima, ukoliko se odluče na tu vrstu lečenja, žene u Srbiji same snose troškove.

U najvećem broju slučajeva ne daju nikakve simptome, manje su veličine i najčešće se slučajno otkrivaju na redovnom ginekološkom ultrazvučnom pregledu. Ali, miomi mogu da izazovu i ozbiljne probleme - da uzrokuju anemiju i, neretko, dovedu do steriliteta.

"Najčešći simptom koji pacijnetkinju dovodi kod nas je obilno krvarenje, drugi simptomi su vrlo različiti u zavinosti od lokalizacije "bol u krstima", žene to često vezuju za bol u kičmi, a u stvari je posledica pritiska mioma koji raste pa vas bole leđa, zatim oticanje stomaka, postoje žene koje misle da se goje, a raste im miom", kaže načelnica Dnevne bolnice GAK "Narodni front" Ana Mitrović.

Lečenje mioma zavisi od godina pacijentkinje, broja porođaja, da li je žena trudna ili želi trudnoću, zatim od simptoma, lokalizacije, opšteg zdravlja pacijentkinje.

Profesor Žak Done radni vek posvetio je borbi protiv mioma, a u Belgiji vodi i istraživački centar koji proučava vezu između mioma i steriliteta.

"Uveo sam mnogobrojne hirurške tehnike ukljanjanja mioma a posle decenija iskustva, zaključio sam da je mnoge žene bolje ne operisati. Jer, miomi se često javljaju kod mladih žena koje još nisu rađale, operacije se često ponavljaju i sve to nosi rizike, a neretko se uklanja i materica. Nova strategija je primena lekova, zahvaljujući kojima se operacija izbegava kod svakog drugog slučaja", kaže profesor Done.

"S obzirom da se radi o tumorima koji se javljaju i u reproduktivnom zdravlju, smanjuje plodnost, a naš imperativ je da popravimo statistiku, onda je svakako primena medikamentozne terapije popravlja plodnost, smanjuje broj operativnih zahvata a žena odmah posle smanjenja tumora zatrudni", kaže doktorka Mitrović.

Statistika pokazuje i da od 300.000 operacija mioma, koliko se svake godine obavi u zemljama EU, u čak 230.000 slučajeva ta intervencija uključuje i uklanjanje materice.

Miomi, simptomi koji ih prate i operacija česti su razlozi za odlazak na bolovanje i izostanak s posla. Zbog toga se velike nade polažu u novu terapijsku mogućnost, mada se lek još ne izdaje o trošku države.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво