Najveći broj pritužbi zbog diskriminacije na poslu

Više od polovine ukupnog broja pritužbi pristiglih Povereniku za zaštitu ravnopravnosti odnosi se na problem u ostvarivanju ekonomskih i socijalnih prava, ističe Poverenica Brankica Janković.

Najveći broj pritužbi u protekloj godini podnet je zbog diskriminacije u postupku zapošljavanja ili na poslu, u postupku pred organima javne vlasti, kao i prilikom pružanja javnih usluga ili pri korišćenju objekata i površina, rekla je Brankica Janković na otvaranju skupa "Kreiranje delotvornih alata za unapređenje i zaštitu socijalnih i ekonomskih prava".

Koliko su ta prava fundamentalna i koliko na njihovom unapređivanju mora neprekidno da se radi, pokazuje i činjenica da su i dalje, prema prošlogodišnjim izveštajima poverenika za zaštitu ravnopravnosti i drugih nezavisnih organa, u Srbiji posebno ranjivo veoma siromašno stanovništvo, deca i mladi, osobe sa invaliditetom, žene, starije osobe, žrtve nasilja u porodici, izbeglice, pripadnici nacionalnih manjina i LGBT populacije.

Prema njenim rečima, u isto vreme, i mnoge siromašne porodice izložene su višestrukim faktorima rizika.

Podsećajući da su ekonomska i socijalna prava ljudska prava koja se odnose na radno mesto, socijalnu sigurnost, porodični život, učešće u kulturnom životu, na pristup stanovanju, hrani, vodi, Jankovićeva je istakla da je u vremenu ekonomske krize, neizvesnosti i teškoća, pojačano kršenje ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava.

"Ekonomska kriza, sama po sebi, jeste izvor nesigurnosti i potencijalne nestabilnosti", rekla je Jankovićeva, dodajući da su upravo ekonomska kriza i mere štednje stvorile poseban kontekst za ostvarivanje uloge i doprinosa tela za ravnopravnost, zaštiti ekonomskih i socijalnih prava.

Istakla je da poštovanje i ostvarivanje socijalnih i ekonomskih prava predstavljaju jedan od trajnih prioriteta u radu institucije Poverenika, ali i drugih tela za ravnopravnost.

Kako je rekla, od izuzetnog značaja je uloga ovog sastanka, odnosno platforme o saradnji članica, objašnjavajući da Savet Evrope, kao kreator evropskog "Socijalnog ustava", odnosno Evropske socijalne povelje, telima za ravnopravnost i ljudska prava daje smernice, alat za borbu i partner je u ostvarivanja ravnopravnosti i borbe protiv diskriminacije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи