Romski jezik kao izborni predmet

Selo Deronje, nedaleko od Odžaka, poznato je po tamburici, brojnim filmovima koji su tamo snimljeni, ali i Romima koji u tom mestu žive decenijama. Prema poslednjem popisu, ima ih oko 350. Zbog njihove brojnosti u Deronjama se romski jezik kao predmet u školi uči gotovo 20 godina, dok se u ostatku Srbije prave prvi koraci na tom putu.

Već osam godina Maja Jovanović učenike pozdravlja na maternjem jeziku. Osim što predaje romski, ona je pisac i jedna od najaktivnijih Romkinja u Srbiji. Nastava je za nju mnogo više od posla.

"Ako uspete da jedno dete opismenite – to treba smatrati svojim velikim uspehom. Nisu znali kako izgleda romska zastava, da li postoji neka knjiga na romskom jeziku", priča Maja Jovanović.

Časovi su im pomogli da nauče književni jezik i istoriju svog naroda o kojoj nisu imali prilike da slušaju.

Trećina učenika škole u Deronjama su Romi. Od njih četrdeset četvoro, trideset troje đaka pohađa časove maternjeg jezika.

U ovoj školi romski jezik izučava se gotovo dve decenije. Od ove školske godine, romski jezik sa elementima nacionalne kulture – kao izborni predmet, moći će da uče sva zainteresovana deca u celoj Srbiji.

Uslov da se prijavi najmanje 15 učenika ispunjen je u 70 škola. Tako će oko 2.700 romske dece ići na časove. Nacionalni savet Roma standardizovao je jezik, obezbedio kadar i udžbenike. Država, međutim, kažu, nije ispunila svoj zadatak – a to je da pravilno sprovede anketu među učenicima.

"U jednoj osnovnoj školi u Nišu, u kojoj je upisano 95 odsto Roma, učenici od prvog do osmog razreda su samo Romi, od 950 učenika za romski jezik se izjasnilo samo osam učenika. To je nerealno", ističe Vitomir Mihajlović iz Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

U Ministarstvu tvrde da je mali odziv dece odgovornost Nacionalnog romskog saveta i nevladinih organizacija koje nisu dovoljno motivisale đake i roditelje.

"Mi smo celu anketu ponovili početkom septembra 2016. godine i to pre svega zbog učenika prvog razreda tako da je anketiranje moglo da se dopuni i u septembru", ističe Jasminka Perunučić Alen iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Istraživanja pokazuju da više od polovine Roma u Srbiji ne govori svoj maternji jezik. Zbog toga će učenje romskog u školama pomoći očuvanju njihovog nacionalnog identiteta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи