Okupljanje đaka svih škola koje nose ime Ive Andrića

Pre četiri decenije, kada je počela da radi Osnovna škola "Ivo Andrić" u Beogradu, direktori sedam škola tadašnje Jugoslavije koje su nosile ime našeg nobelovca potpisali su povelju o bratimljenju. Tako su se učenici svih škola okupljali svake godine na dan piščevog rođenja. I ovog vikenda u Beogradu se druže učenici šest škola iz regiona.

Olimpijski kviz, svečana akademija, kviz znanja o Ivi Andriću, radionice na temu magneta, sadnja stabala prijateljstva kao uspomena na druženje domaćina i stotinu dvadeset gostiju. Sve to u okviru obeležavanja jubileja škole.

"Moj sinonim za Ivu Andrića je knjiga na 'Na Drini ćuprija' i mi u školi imamo ceo pano o toj knjizi i to je moja prva asocijacija", kaže Tijana Vukašinović iz Osnovne škole "Ivo Andrić" u Pranjanima.

Milan Prajkanović iz Osnovne škole "Ivo Andrić" u Banjaluci kaže da je nekoliko puta bio na ovakvom okupljanju. Dodaje da skoro nema razlike među osnovnim školama iz Beograda i Banjaluke.

"Naime, cilj ove akcije je bila Andrićevijada – širimo ljubav. Došao je veliki broj škola pod nazivom Ive Andrića iz bivših republika. Okupili smo naše prijatelje i naše bratske škole i jednom manifestacijom koja traje četiri dana želimo da obeležimo ovaj naš jubilej", kaže direktor beogradske škole Milan Pašić.

Dobri učenici su i dobri domaćini.

"Ovo je moj prvi susret, došla sam kod Jelene, i sviđa mi se što se družimo i upoznajemo", kaže Milica Petković koja ide u nišku školu.

Jelena Popović ide u Osnovnu školu "Ivo Andrić" u Beogradu i kaže da vreme provodi zajedno sa Milicom i da su danas osvojile 89 poena na olimpijskim igrama.

"Odlično je, super je, i njegova porodica i on, stvarno su ljubazni, uslužni, nemam na šta da se požalim", kaže Luka Kljajić koji ide u Srpsku pravoslavnu opštu gimnaziju u Zagrebu.

Kada je otvorena, škola "Ivo Andrić" u Beogradu, bila je najveća i najmodernija u zemlji. Profeosore budućnost ne brine, jer kažu, raste broj upisanih prvaka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво