Veliki broj Srba na protestu zbog "Trepče"

Na magistralnom putu Priština–Raška kod mesta Rudare održan je protest zbog zakona o "Trepči", javlja dopisnik RTS-a. Uprkos jakoj kiši, na protestu se okupio veliki broj Srba. Radnicima "Trepče" pridružili su se i zaposleni u drugim institucijama na severu Kosova.

Na skupu su govorili predsednici opština na severu Kosova, a pridružili su im se i predstavnici pojedinih opština južno od Ibra.

Okupljanje nije sprečila ni jaka kiša, a ovo je najmasovniji protest do sada. Na protestu su se mogle videti državne i zastave "Trepče", a zahteve vlastima u Prištini pročitao je Zoran Todić, predsednik privremenog organa Opštine Leposavić.

Sa protesta je zatraženo da Zakon o "Trepči" bude povučen i upozoreno je da otimanje srpske imovine na Kosovu i Metohiji može ugroziti etničku strukturu u srpskim sredinama u pokrajini.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je na skupu da je Vlada Republike Srbije apsolutno protiv ovog zakona kojim se predviđa ozakonjenje otimanja srpske imovine.

Jedan od dvojice srpskih ministara u kosovskoj Vladi Ljubomir Marić istakao je da Zakon o "Trepči2 vodi ka potpunom gašenju "Trepče" na severu Kosova.

Na licu mesta su bili i pripadnici kosovske policije koji su pokušavali da koliko-toliko regulišu saobraćaj. 

Prethodno je u Zvečanu održana vanredna sednica skupština četiri opštine na severu Kosova, povodom predloga zakona kosovske vlade o budućnosti "Trepče", po kojem bi vlada bila vlasnik 80 odsto imovine ovog kombinata.

Odbornici pozivaju vlasti u Prištini da o ovom pitanju razgovaraju sa menadžmentom "Trepče sever", kao i sa predstavnicima zaposlenih, tj. sindikatom "Trepče" i pravim vlasnicima kombinata "Trepča".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи