U Srbiji kineski jezik uči oko 3.000 đaka i studenata

Pilot projekat uvođenja kineskog jezika u osnovne i srednje škole u Srbiji traje pet godina. Program je ocenjen, pa je vreme, kažu profesori, da kineski jezik postane izborni ili obavezni izborni predmet u našim školama. Zato su ambasada Republike Kine i Institut Konfucije organizovali forum na kojem su se okupili svi zaduženi za izučavanje kineskog jezika u Srbiji – da vide šta im valja činiti.

U Šestoj gimnaziji je, tvrdi direktor, veliko interesovanje za kineski jezik. Profesor iz Kine uči stotinu gimnazijalaca.

"Učenici imaju mogućnost da uče sve četiri godine u zavisnosti od njihove istrajnosti, tako da ako su uporni, imaju mogućnost da potpuno besplatno uče, sa raspoloživim udžbenicima koji su obezbeđeni. To ništa ne košta roditelje, mogu sve četiri godine da uče kineski jezik", objašnjava direktor Šeste beogradske gimnazije Rade Zejak.

Broj kineskih lektora u našim školama raste. Vavvan Ting je upravo stigla u Beograd.

"Do sada sam radila na Pekinškom univerzitetu za komunikacije. Predavala sam korejskim studentima. Imala sam sreću da dođem ovde i da se probam u predavanju kineskog jezika. Živim na Mirijevu, blizu je škola u kojoj ću predavati", ističe Vavvan Ting.

Pilot projekat uvođenja kineskog u osnovne i srednje škole traje pet godina.

"Da bi taj program zaista zaživeo u punom smislu, neophodno je napraviti timove, našeg nastavnika, kineskog lektora, imati dobru volju škole i naravno svest koliko je kineski jezik značajan za upoznavanje sa civilizacijom i kulturom koja će u ovom veku odigrati izuzetno značajnu ulogu", kaže direktor Instituta Konfucije u Beogradu prof. Radosav Pušić.

Srbija i Kina imaju tradicionalno dobre odnse od 1950. godine, pa samim tim i na polju obrazovanja – osnovnog, srednjoškolskog i univerzitetskog.

"Vaš ministar Šarčević će sledeće nedelje u Pekingu učestvovati na forumu o obrazovanju ministara Evropske unije i Kine i to će možda biti forum na kojem će moći da se dogovori dalja saradnja i produbljivanje ovih projekata", ističe prvi sekretar Ambasade Kine u Srbiji Sunćin Ćuen.

U ovom trenutku u našoj zemlji oko trideset nastavnika predaje kineski jezik, a uči ga 3.000 učenika i studenata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво