Protest radnika "Trepče"

Radnici "Trepče" protestovali su na putu Priština–Raška, ispred Flotacije u Leposaviću i u selu Rudare, javlja dopisnik RTS-a. Saobraćaj je tokom protesta bio u prekidu. Predstavnici Kancelarije za KiM, srpski zvaničnici u kosovskoj vladi, gradonačelnici srpskih opština i rukovodstvo kombinata "Trepča" zauzeli su zajednički stav da je neprihvatljiv predlog zakona kosovske vlade o budućem upravljanju kombinatom.

Radnici su nosili zastave Srbije i Trepče i transparente na kojima piše "Zakon neće proći" i "Trepča radi, narod živi".

Kosovska vlada je usvojila i prosledila skupštini nacrt zakona o "Trepči" kojim se predviđa potpuna promena vlasništva.

Vlada bi po predlogu bila vlasnik 80 odsto kombinata, a ostalih 20 odsto bi bilo dato na upravljanje radnicima.

Direktor "Trepče" Jovan Dimkić rekao je za RTS da je uvidom u tekst nacrta zakona utvrdio da je u pitanju politički dokument, koji nije baziran na ekonomskim pokazateljima i postulatima, da nema pravnu osnovu, i da ne odgovara situaciji na terenu.

Protest radnika "Trepče" najavljen je i za sutra i naredne dane sve dok ne bude rešen problem nastao odlukom kosovske vlade.

Predstavnici Kancelarije za Kosovo I Metohiju, srpski zvaničnici u kosovskoj vladi, gradonačelnici srpskih opština i rukovodstvo kombinata "Trepča" zauzeli su zajednički stav da je neprihvatljiv predlog zakona kosovske vlade o budućem upravljanju kombinatom.

Nakon zajedničkog sastanka održanog u upravi kombinata "Trepča" u Zvečanu, poručeno je vlastima u Prištini da povuče predlog zakona i da u razgovoru sa srpskim predstavnicima  zajednički pronađu model za funkcionisanje "Trepče".

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je novinarima nakon sastanka da će Zakon o Trepči ostati mrtvo slovo na papiru ako se pitanje Trepče bude rešavalo bez dogovora sa srpskim vlastima.

"Činjenica da se Trepča nalazi na severu KiM i činjenica da se rudne žile Trepčinih rudnika nalaze većim delom na teritoriji centralne Srbije govore da ako se ovaj Nacrt zakona o Trepči usvoji, ono će ostati samo mrtvo slovo na papiru, ako ne dođe do razgovora sa pravim vlasnicima i ako ne bude uključena srpska strana", rekao je Petković.

Petković je rekao da "Kombinat Trepča" predstavlja vlasništvo Republike Srbije i da Fond za razvoj Republike Srbije sa preko 55 odsto akcija učestvuje u ukupnom kapitalu Trepče kao većinski vlasnik.

To je imovina države Srbije, tako da neće biti kada Isa Mustafa kaže da je Trepča i sva imovina "Trepče" vlasništvo lažne države Kosovo, rekao je Petković i istakao da je Vlada Srbije apsolutno protiv Nacrta zakona o Trepči.

Dodao je da vlasti u Prištini ovim Nacrtom zakona žele da legalizuju otimanje srpske imovine, žele da kompaniju "Trepča" pretvore u preduzeće prištinske vlade, uzurpiraju ukupnu imovinu, rudnike i sva postrojenja i infrastrukturu kompanije.

"Upućujemo apel Prištini da dobro razmisli, kažemo, da je potrebno doneti zakon ali zakon u saradanji sa srpskom stranom, menadžmentom Trepče. Ako neće da nas poslušaju mi ćemo imati adekvatan odgovor i u tom smislu ušli smo u određene procedure koje se tiču pokretanja i pravnih mehanizama koji će doneti ozbiljne probleme Prištini", upozorio je Petković.

"Mi to ne želimo, želimo da sarađujemo i pronađemo rešenje koje je održivo i koje će omogućiti rad Trepče, rekao je Petković.

Jedan od dvojice srpskih ministara u kosovskoj vladi Ljubomir Marić izjavio je da juče na sednici kosovske vlade usvojeni Nacrt zakona o "Trepči" je u potpunoj suprotnosti sa svim interesima srpske zajednice na KiM.

"Za nas je Nacrt zakona o Trepči kakav je otišao u Skupštinu Kosova potpuno neprihvatljiv, ostajemo otvoreni, nadamo se da će neko shvatiti da je ovakav zakon ponižavajući za nas i da će ga vratiti za sto, da razgovaramo kako bi našli realna rešenja", rekao je Marić.

"Donošenje zakona, ulaženje u procedure izrade Nacrta zakona bez studije izvodljivosti je potpuno nakaradan proces koji nema nikakvog tehnološkog ili ekonomskog osnova. Bili smo konstruktivni učestvovali smo do jednog momenta kada je prekinut ovaj deo razgovora i jednostavno nam je pola sata pred sednicu vlade spušten Nacrt zakona na sto", rekao je on.

Marić je rekao da se na taj način ne može razgovarati sa Srbima i da tako nešto neće podržati, a da menadžment "Trepče" mora biti adresa broj jedan da se sa stručne i sa tehnološke strane pronađe put kako "Trepča" da nastavi dalje i privuče investitore.

"Naš stav je jasan, za nas ovaj Nacrt zakona o Trepči je nešto što sa nama nije dogovoreno i nešto što je za nas neprihvatljivo", zaključio je Marić.

Poslanici Srpske liste na sutrašnjem zasedanju kosovske skupštine glasaće protiv Nacrta zakona o Trpeči, najavio je predsednik Srpske liste Slavko Simić.

Simić je novinarima u Zvečanu rekao da je Nacrt zakona o Trepči neprihvatljiv za srpske političke predstavnike, srpsku zajednicu i menadžment Trepče, jer nisu bili uključeni u izradu tog nacrta zakona.

"Ovaj zakon je u ovom obliku apsolutno neprihvatljiv, jer se radi o političkoj odluci kojoj ćemo se sigurno suprostaviti i nećemo joj dati legitimitet. Glasaćemo protiv i insistiraćemo da se sedne za pregovarački sto, jer siguran sam da uz posredstvo međunarodne zajednice, pitanje imovine treba da se nađe u Briselu", rekao je Simić.

Na sastanku koji je održan u sedištu "Trepče" u Zvečanu prisustvovali su pored predstavnika Kancelarije za KiM, menadžmenta "Trepče" i drugi predstavnici Srba sa Kosova i Metohije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво