Prevencija i inovacije u lečenju dijabetesa

Više od 400 miliona ljudi ima dijabetes, a broj obolelih, i u svetu i u Srbiji, raste iz dana u dan. U Beogradu je, u organizaciji Medicinskog fakulteta, Ministarstva zdravlja i američke ambasade održan skup pod nazivom "Prevencija i inovacije u lečenju dijabetesa".

U Srbiji šećernu bolest ima više od 700.000 ljudi. Većina zna da ima dijabetes, ali mnogi nemaju dijagnozu i ne leče se. Međutim, oni koji je imaju ukazuju na probleme sa kojima se suočavaju.

"Pregovaramo sa Fondom za zdravstvenu zaštitu da nam obezbedi veći broj tračica za merenje šećera. Drugo, nova terapija koja omogućava osobama sa dijabetesom da žive najnormalnije, to je oralna terapija ili su neki lekovi koji se u svetu koriste više od deset godina, a mi ih još uvek čekamo. Treće je nedostatak pedijatara, koji rade sa decom sa dijabetesom", kaže Stela Prgomelja iz Udruženja pacijenata sa dijabetesom.

U Srbiji, dijabetes je peti vodeći uzrok umiranja i peti vodeći uzrok opterećenja bolestima.

"Dijabetes je, s druge strane, uzrok broj jedan slepila, terminalne bubrežne insufincijencije, netraumatskih amputacija, neuropatije odraslih, a dva od tri pacijenta koji su preživeli infarkt miokarda ima ili dijabetes ili poremećaj glikoregulacije", kaže Nebojša Lalić, predsednik Republičke komisije za kontrolu šećerne bolesti.

Zbog kasnog otkrivanja bolesti i posledica koje donosi, u Srbiji godišnje za lečenje dijabetesa izdvoji se oko 230 miliona evra. Nadležni kažu da, iako možda izdvajamo manje novca nego druge zemlje, pacijenti oboleli od šećerne bolesti ipak imaju iste uslove lečenja kao, na primer, pacijenti u Sloveniji.

"U daljem razvoju, posebna pažnja će se usmeriti na unapređenje spektra lekova koji treba da budu na raspolaganju za uspešno lečenje dijabetesa, a nastaviće se aktivnosti na poboljšanju monitoringa bolesti zbog toga što obezbeđuje najbolju efikasnost terapije", kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Svoje učešće na skupu američki ambasador Kajl Skot obrazložio je činjenicom da u njegovoj zemlji gotovo deset odsto populacije ima tu tešku bolest, kao i da mnogi novi lekovi za borbu protiv dijabetesa dolaze iz Amerike.

"Ja isto imam treću teoriju, zašto su mene zamolili. Možda je neko od organizatora video moj nalaz krvi, kada sam donirao krv, nisu imali srca da mi kažu kakav je nalaz, pa ovo je bio način da mi saopšte koji je problem. Ali bez obzira na razlog, dijabetes je sedmi uzrok smrtnosti u mojoj zemlji", kaže Skot.

Ako sve zemlje ne preduzmu odlučnije korake u borbi protiv dijabetesa, prema procenama Međunarodne dijabetes federacije, za 20 godina šećer će imati više od 650 miliona ljudi. Struka i nadležni u Srbiji najavljuju usvajanje Nacionalnog programa prevencije i kontrole dijabetesa i osnivanje Nacionalnog centra za borbu protiv dijabetesa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара