Protest radnika "Trepče" u Rudaru

Grupa radnika "Trepče" iz severnog sela Kosovske Mitrovice blokirala je nakratko put Priština–Raška kod Rudara, nezadovoljna odlukom kosovske vlade da skupštini predloži nacrt zakona prema kojem 80 odsto tog kombinata pripada Kosovu.

"Radi zaštite našeg kombinata i prava radnika, okupili smo se ovde da bismo iskazali protest zbog mera koje pokrajinski organi preduzimaju za otuđenje našeg kombinata i imovine Srbije. Na ovaj način uspostavlja se pravno nasilje koje direktno utiče na naš život i rad radnika Trepče", rekao je predsednik sindikata radnika "Trepče" Duško Dragović.

Dragović je najavio da će radnici "preduzeti sve mere kako bi zaštitili svoje interese".   

Rekli su da neće prepustiti "Trepču" kosovskoj vladi na upravljanje, jer od kombinata žive porodice oko 3.000 radnika.

Direktor "Trepče" Jovan Dimkić izjavio je da je sve u preduzeću uznemirila i izazvala ogorčenje vest da će se po hitnom postupku u dnevni red skupštinskog zasedanja naći zakon o "Trepči".

"Smatramo da ovaj zakonski akt sadrži klasične elemente ekstremnog političkog nasilja bez ikakve pravne osnove i da je neprihvatljiv i vodi direktno u sukobljavanja. On je pokušaj nametanja jednostrane političke volje autoriteta u Prištini bez zadiranja u suštinu, u ekonomiju, on izražava čiste političke interese koje jedna strana, u ovom slučajaju Priština, ima", rekao je Dimkić.

Očekujemo nedvosmislenu podršku i pravovremenu reakciju državnih organa Republike Srbije i sigurni smo da ona neće izostati. Smatramo da bi i deo međunarodne zajednice koji je zainteresovan za održavanje mira i socijalnog mira trebalo da pomogne u rešavanju ovog pitanja, istakao je direktor "Trepče".

Prema njegovim rečima, problem se može rešiti jedino pregovorima i razgovorom na način na koji se pokušavaju rešiti i mnoga druga, manja pitanja.

Potpredsednik i dva srpska ministra istakli su da nisu bili konsultovani prilikom izrade zakona o "Trepči" i da je ponuđeni predlog za njih neprihvatljiv.

"Ono što smo danas pokušali da odložimo pitanje ovog zakona i da zahtevamo dodatne konsultacije, jer smatramo da smo mogli da dođemo do nekog ekonomskog rešenja koje će tretirati isključivo budućnost i razvoj 'Trepče', a neće se baviti političkim pitanjem. Nažalost to nije uspelo", navodi kosovski ministar za lokalnu samoupravu Ljubomir Marić.

Marić naglašava da su morali da budu protiv zakona i će svako dalje delovanje usmeriti ka tome da ovako loš zakon ne stupi na snagu, jer sa njim srpska zajednica samo gubi.

"Ono što je daleko najvažnije je da radnici na ovaj način neće imati zagarantovanu budućnost i prosperitet, posebno 'Trepča' na severu, koja je jedna održiva i nezavisna celina. Koja ima ogroman potencijal za investicije i strateška ulaganja. Sa ovim zakonom rukovodstvo i radnici 'Trepče' više neće odlučivati", kaže Marić.

Ministar za zajednice Dalibor Jevtić navodi da veliki broj porodica zavisi od toga kako će "Trepča" funkcionisati.

"Veliki broj porodica, veliki broj građana koji živi na severu Kosova koji zavisi upravo od načina na koji će 'Trepča' u budućnosti funkcionisati može doći u situaciju da tu svoju egzistenciju u budućnosti nema", ističe Jevtić.

Najavljeno je da će radnici nastaviti sa protestima i upućen je poziv svima u Srbiji da podrže zahteve radnika i tako, kako je rečeno, zaštite nacionalne i državne interese.

Magistralni put Priština-Raška u Rudaru kod Zvečana bio je blokiran oko 20 minuta, a radnici su nosili zastave Trepče i Republike Srbije.

Sa okupljenima su bili i predstavnici privremenih opštinskih organa Zvečan i Kosovske Mitrovice, Ivan Todosijević i Aleksandar Spirić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво