Ivanišević: Srbija ne menja politiku prema migrantima

U Srbiji se trenutno nalazi između 6.000 i 7.000 migranata i mi ne želimo da menjamo dosadašnju politiku prema njima već ćemo nastojati da i dalje pomažemo ljudima u nevolji, rekao je državni sekretar Ministarstva rada Nenad Ivanišević.

Ivanišević je, na regionalnoj konferenciji "Migracije, raseljenje i otpor zajednice", koju je organizovao Biro za Evropu Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, ukazao da Balkanska ruta nije zatvorena, i da se u Srbiji trenutno nalazi oko 6.000-7.000 migranata, uglavnom iz Avganistana, Pakistana i Maroka.

Državni sekretar je zahvalio UNDP-u na pomoći opštinama i gradovima pogođenim migrantskom krizom istakavši da je važno da građani u lokalnim zajednicama ne osete teret krize.

Regionalna konferencija "Migracije, raseljenje i otpor zajednice" okupila je predstavnike lokalnih vlasti iz hrvatskih, srpskih, makedonskih, grčkih i turskih opština u kojima boravi veliki broj migranata i izbeglica, sa ciljem da se poboljša njihova međusobna koordinacija.

Prvog dana se više govorilo o iskustvima, nego o rešenjima. Komentarisan je mađarski referendum ali i stav češkog predsednika da se migranti rasele na pusta grčka ostrva.

"Sve evropske države imaju svoje zakone koji regulišu kako se valja ophoditi prema migrantima i nadamo se da će se svi evropski lideri ponašati u skladu sa svojim zakonima koji neće biti usvajani u panici", kaže Irena Vojačkova Solorano, stalna koordinatorka UN u Srbiji.

Turska je stecište najvećeg broja izbeglica, sa 2,7 miliona, registrovanih iz Sirije.

"Mi se ne bojimo da se veliki broj tih ljudi zainteresuje da ostane u Turskoj budući da većina želi da se vrati u Siriju, čim se steknu uslovi za to", rekao je predstavnik Turske.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво