Poziv hrvatskim veteranima na sastanak u Novi Sad

Udruženje učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije pozvalo je hrvatske kolege na prijateljski sastanak koji bi bio održan u Novom Sadu, a sa kojeg bi uputili snažnu poruku da na ovim prostorima rata više nikada ne bude.

Sekretar Saveza ratnih veterana Srbije Željko Vukelić za zagrebački Večernji list kaže da su članovi tog udruženja mišljenja da najveći kredibilitet u rešavanju spornih pitanja imaju upravo ratni veterani, pre nego političari.

"Mislimo da zajedno treba poslati poruku javnosti da oni koji su “do juče” ratovali mogu danas sesti za sto i uz uvažavanje i poštovanje razgovarati i uputiti poruku mira i pomirenja narodima i političarima, a sve zbog zajedničkog suživota budućih naraštaja", Vukelić.

Ovoj inicijativi prethodio je, podseća, javni apel šefova krovnih udruženja veterana Josipa Klema i Dražimira Jukića koji su zatražili sastanak s premijerom Aleksandrom Vučićem i “ostalim zainteresovani stranama”, u čemu su se veterani tog udruženja prepoznali.

"Stekli smo utisak da s hrvatske strane postoji interes da se konačno uspostavi kvalitetan dijalog i da se počnu rešavati pitanja nestalih s obe strane, kao i ostala sporna pitanja", kaže Vukelić, inače bivši diverzant, danas umirovljeni potporučnik vojske RSK i ratni vojni invalid, koji je ratovao u Hrvatskoj.

Vukelić smatra da obe strane treba da se dogovore.

"Smatramo da ratni zločinci s obe strane trebaju odgovarati, ali i da su učesnici rata većinom pre, tokom i nakon rata bili časni i pošteni ljudi. Dosta nam je ratova. Verujemo da su mir i suživot mogući", poručio je Vukelić, kojeg je Večernji pitao jesu li srpski veterani jedinstveni oko mirovne inicijative prema Hrvatima.

"Naravno, to nije jednostavno postići jer postoje mnogi koji su pretrpeli lične gubitke, mnoge su rane sveže s obe strane, ali mislim da većina veruje da je došlo vreme da krenemo dalje. Sigurno je da se ni s hrvatskim veteranima nećemo u svemu složiti, ali ako su ljudi razumni, nikada nije prerano da pošaljemo snažnu poruku i da na ovim prostorima više nikada ne bude ratova", kaže Vukelić u iščekivanju odgovora iz Zagreba.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се