Pravoslavna kapela u Prištini pretvorena u javni toalet

Nedavno obnovljena i očišćena grobljanska kapela u Prištini je pretvorena u javni toalet i smetlište, a više pravoslavnih grobova je zaraslo u korov, saopštila je Raško-prizrenska eparhija.

Stanje je takvo, iako se o groblju navodno brine opštinska komunalna služba i što groblje obezbeđuje plaćeni čuvar, navode iz Raško-prizrenske eparhije.

U Prištini je danas više srpskih grobova nego što u gradu ima Srba. Veći deo groblja je i dalje u korovu. 

"Prilikom obilaska pravoslavnog groblja u Prištini, jerej Saša Mitrović je naišao na tužnu i mučnu sliku. Nedavno obnovljena i očišćena grobljanska kapela, pretvorena je u javni toalet i smetlište, a više grobova zaraslo je u korov", stoji u saopštenju.

Ove slike pokazuju sličnu situaciju kao u Hramu Hrista Spasa u centru grada, gde je Eparhija Raško-prizrenska nedavno odlučila da očisti svoj hram, na šta je reagovala Opština Priština i poslala inspekciju koja je (bez ikakvog naloga) zabranila dalje čišćenje hrama.

"Ne znam da li će se inspekcija pojaviti kada budemo čistili groblje i kada budemo čistili kapelu, ali ništa me ne bi iznenadilo, ali mi ćemo uraditi ono što jeste naša obaveza, da svaki srpski trag na KiM bude pristojan i onakav kakav je nakada bio", poručio je potpredsednik kosovske Vlade Branimir Stojanović. 

Budući da se uskoro približavaju Mitrovdanske zadušnice i da će brojni vernici iz Prištine, od kojih većina nije u mogućnosti da slobodno živi u svom rodnom gradu i vrati se u njega, posetiti svoje grobove, Eparhija će morati da organizuje čišćenje i grobljanske kapele i groblja, navodi se u saopštenju.

Eparhija postavlja i pitanje "da li će gradonačelnik Prištine biti revnosan da pošalje ponovo inspekciju i spreči čišćenje Hrama kao što je do sada bio revnosan u nepreduzimanju bilo kakvih da se hrišćanski pravoslavni objekti u gradu ne koriste kao javni toalet".

Episkop Teodosije je izjavio da je mučno i teško razumljivo da se u glavnom gradu Kosova i Metohije u 21. veku hrišćanski objekti koriste kao javni toaleti.

"Ono što je najtužnija slika na groblju na samom ulazi jeste kapela, koja nosi hrišćansko obeležje i koja je potpuno zapuštena, unutra se može naći smeće i ljudski izmet. To je zastrašujući odraz nekulture i odsustva elementarnih civilizacijskih normi", naveo je vladika Teodosije.

Odnos vlasti prema nedovršenom hramu i pravoslavnom groblju za crkvene velikodstojnike ima jednu poruku: "Da Srbi ovde nisu dobrodošli i da jednostavno kada je ovde živelo na desetine hiljada naših sunarodnika, pravoslavnih Srba, danas je ostalo samo na desetine", ističe vladika. 

Za održavanje i čuvanje groblja u Prištini zadužena je lokalna firma "Hortikultura". Njeni zaposleni su na groblju radnim danima. Vikendom je groblje nezaštićeno, nema ko policiji da javi za bilo kakav slučaj.

Prištinsko groblje dva puta godišnje poseti na stotine rasleljenih Srba. Sledeći njihov dolazak najavljen je za subotu, na Zadušnice.Gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti nedavno je u intervjuu KIM radiju izjavio da Opština nije zadužena da proverava da li se verski objekti skrnave i oštećuju, pa zato ništa nije preduzeto prilikom skrnavljenja i podmetanjau požara u Hramu Hrista Spasa.

Međutim, kako je Ahmeti izjavio, Opština ima odgovornost da spreči bilo kakve radove u tim objektima (uključujući čišćenje i krečenje).

"Ovakve zloupotrebe verskih sloboda predstavljaju sramotu za kosovsko društvo", izjavio je Teodosije, naglasivši da Crkvu niko ne može da spreči da čuva dostojanstvo svojih objekata i brani ih od onih koji ih uporno skrnave.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво